"A kérdéses személyt tettesként helyezték letartóztatásba (...) mint a teherautó sofőrjét" - mondta el szombaton Lars Bystrom rendőrségi szóvivő.

A férfit - aki sajtóértesülések szerint egy 39 éves, Üzbegisztánból származó férfi - a Stockholmtól mintegy 40 kilométerre északra lévő Märstában fogták el pénteken, azzal hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő személyre. Kezdetben a rendőrség úgy nyilatkozott, hogy nem ő vezette a teherautót.

A szóvivő ugyanakkor nem erősítette meg az SVT közszolgálati televíziónak azt a korábbi hírét, hogy a rendőrség őrizetbe vett egy második férfit is, aki kapcsolatban állt az elkövetővel.

"Lehetnek mások is, akik kapcsolatban hozhatók vele, de ezt még nem tudjuk" - mondta a szóvivő. Hozzátette, egyelőre nem tudnak arról, hogy a lakosságot további veszély fenyegetné.

Robbanóanyagot is találtak a teherautóban

A közszolgálati televízió, meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva szombaton azt jelentette, hogy robbanóanyagot találtak egy táskában, a merénylethez használt teherautóban. A Svéd Biztonsági Rendőrség parancsnoka a TV4 televíziónak ugyanakkor azt mondta, nem tudja megerősíteni a hírt.

A svéd főváros központjában péntek délután egy teherautó nagy sebességgel egy sétálóutca járókelői közé hajtott, majd egy bevásárlóközpontnak ütközött. A tettes négy embert gázolt halálra, 15-öt pedig megsebesített. Stefan Löfven miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy "minden jel szerint" terrortámadást követtek el.

Az Aftonbladet című svéd napilap értesülése szerint a merénylettel gyanúsított  39 éves, Üzbegisztánból származó férfi Facebook-oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit találták, illetve kedvelt egy bejegyzést, amelyen a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantás vérben úszó áldozatai voltak láthatóak. A lap a férfi egyik ismerősére hivatkozva közölte azt is, hogy a gyanúsított négy gyermek apja, és az építőiparban dolgozott.

A stockholmi Karolinska kórház szombaton azt közölte, hogy a gázolásos merénylet 15 sebesültjéből hatot a szükséges orvosi ellátásuk után már hazaengedtek, nyolc felnőtt és egy gyermek ugyanakkor további kezelésre szorul.