Feszült a helyzet Szíriában és Törökországban is aggasztók a fejleményék, ezért az Európai Unióban attól tartanak, hogy újabb migrációs hullám indulhat el Európa felé. A háttérben több ok is van egy friss brüsszeli elemzés szerint, a 444 listája szerint ezek a következők:

 

  • Szíriában továbbra is reménytelen a helyzet,
  • a török hadsereg afrini hadjárata miatt kurdok tömegei váltak hontalanná,
  • a török választási kampányban fontos téma lett az országban élő szíriai menekültek elleni hangulatkeltés, ami miatt sokan tovább akarnak menni,
  • a Törökországban élő szír menekültek egyre kevésbé hiszik el, hogy egyszer még hazatérhetnek,
  • nagyon lelassult az az áttelepítési program, amivel érdekeltté tették korábban a törököket a határ lezárásában, azaz egyre kevesebb Törökországban élő menekültet vesznek át szervezett módon az EU-s tagállamok.

 

Az elnökségnek van javaslata a tagállamoknak a helyzet kezelésére. Egyrészről szerintük meg kéne erősíteni a görög-török határszakasz őrizetét, amelynél most nőtt a határátlépések száma. Addig az Európai Bizottság is igyekszik nyomást gyakorolni a törökökre, hogy tartsák be a menekültek feltartóztatásáról kötött 2016-os megállapodást. De ennek nyomatékosításához kell az is, hogy a tagállamok gyorsabban vegyék át a menedékkérőket a törököktől. Összesen néhány tízezer menekült áttelepítését vállalták korábban a tagállamok, de Magyarország nincs köztük.

Probléma, hogy a görög menekülttáborok már túlterheltek, ezért lassan tudják visszafordítani az érkezőket. Ezt egy új vonatkozó törvénnyel kívánják felgyorsítani.

Az Európai Bizottság sürgette a görög-macedón és a görög-albán határ védelmének megerősítését is. A német és a francia követ sürgette a többieket, hogy dobják össze a pénzt a törökök további támogatására - írja a portál.

A fotó forrása: Anthi Pazianou/AFP.