Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jeff Bezos az Amazon internetes áruház vezérigazgatója igencsak meglepte július végén a szakértőket azzal, hogy egy időre megelőzte Bill Gatest, a Microsoft alapítóját a Bloomberg gazdaglistáján. Mindketten 90 milliárd dollár körüli becsült vagyonnal rendelkeznek, ám Bill Browder, a Hermitage Capital Mamagement vezérigazgatója úgy véli, hogy Vlagymir Putyin orosz elnökhöz képest sehol sincsenek - írta a Fortune.

Browder, aki az 1990-es évek kaotikus időszakában jelentős üzleteket ütött nyélbe Oroszországban, azt hiszi, hogy Putyinnak 200 milliárdos vagyona van, azaz több mint a "hivatalos" listák két amerikai éllovasának együttvéve. Oroszországi befektetői időszakában Browder együttműködött Putyinnal, ám később ellenfelek lettek, és végül kiutasították az országból. Putyin mesés gazdagságáról nem először beszél, de eddig csak a sajtónak fecsegett.

Kettős cél

Kettejük konfliktusa akkor kezdődött, amikor az amerikai befektető oroszországi jogásza, Szergej Magnyickij ugyanis óriási adócsalásra bukkant. Ezt követően a jogász börtönbe került, ahol meghalt. Az USA az ügyre válaszul elfogadja az úgynevezett Magnyickij-törvényt, amely szankciókat vezet be bizonyos orosz oligarchákkal szemben. És itt jön a képbe Putyin.

Browder szerint az orosz elnök azzal szerezte a vagyonát, hogy politikai befolyásával nyomást gyakorolt a jómódú oroszokra, akik emiatt kénytelenek voltak vagyonuk egy részéről lemondani a javára. Sokan a saját számlájukon tartják ezt a pénzt mintegy az államfő strómanjaiként. Ezek között vannak olyanok is, akiket érint a Magnyickij-törvény.

Putyin ezért igyekszik visszavonatni ezt a jogszabályt. Az első kísérletet 2012-ben tette erre és hozzákapcsolja az orosz gyermekek amerikai örökbefogadásának lehetővé tételét a Magnyickij-üggyel kapcsolatos szankciók feloldásához. Ha mindez igaz - vélik a Fortune szerkesztői -, akkor a tavalyi amerikai elnökválasztás befolyásolására irányuló orosz lépések nem csupán az államérdeket szolgálták, hanem Putyin személyes céljait is.