A lengyel monetáris tanácsnak a magasabb infláció ellenére óvatosnak kell lennie a további kamatemelést illetően, a magasabb kamatok ugyanis egyrészt nem fékezik feltétlenül a növekvő árakat, másrészt visszavethetik a gazdaság növekedését - idézi a Bloomberg Andrzej Kazmierczak monetáristanács-tag szavait.

Kazmierczak a lengyel állami hírügynökségnek, a PAP-nak nyilatkozva azt mondta, hogy nagyon körültekintően kell megfontolni egy kamatemelési döntést.

Hozzátette: azt nem tudja megmondani, hogy ő a kamatemelésre szavazna-e a májusi ülésen, mert a döntésben kulcsszerepük lesz a még ebben a hónapban megjelenő munkanélküliségi adatoknak.

A Bloomberg emlékeztet rá, hogy Kazmierczak az eddigi szavazatai alapján a galambok, vagyis a lazább monetáris politikát szorgalmazók közé sorolható. Igaz, korábban úgy nyilatkozott, hogy ha az idén 4 százalék fölé kerül az infláció, szükség lehet a szigorításra - a néhány nappal később megjelenő statisztika a fogyasztói árszínvonal meglepő gyorsulását jelezte, 4,3 százalékos éves indexszel.

Kazmierczak szavait megelőzően több jelzés is érkezett a lengyel jegybank döntéshozóitól, amelyeket a piac úgy értékelt, hogy a korábbi várakozásokkal ellentétben elmaradhat a májusi kamatemelés. Ezek az újkeletű várakozások játszottak szerepet abban, hogy a forint erősödött a zlotyhoz képest.