"Szorgalmasan dolgozunk a megfelelő körülmények megteremtésén, hogy a lehető legtöbbet tudjuk elérni a csúcstalálkozón. Reméljük, hogy hamarosan megvalósul" - mondta Mike Pompeo.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea vezetője június 12-én találkozott először egymással Szingapúrban. Bár a találkozón Kim Dzsongun ígéretet tett arra, hogy dolgozni fog országa atomfegyver-mentesítésén, elemzők szerint az észak-koreai vezető kötelezettségvállalásai és tettei még messze elmaradnak "a teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan" leszereléstől, amelyet az Egyesült Államok követel Phenjantól.

"Ez el fog tartani egy ideig" - mondta Pompeo. "Trump elnök tisztában volt ezzel és tisztán látta ezt már a kezdetektől fogva" - tette hozzá.

Az amerikai külügyminiszter azt tervezi: októberben Észak-Koreába látogat, hogy tárgyalásokat folytasson a megrekedt leszerelési diplomácia újraindítása érdekében és az újabb csúcstalálkozó előkészítése céljából - jelentette be Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő az után, hogy Pompeo találkozott Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszterrel az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakának keretében.

A közlemény szerint Kim meghívta Pompeót annak érdekében, hogy "további előrelépést tegyenek" a júniusi szingapúri csúcson született megállapodások "végrehajtását" illetően.

Trump hétfőn beszélt arról, hogy "igen gyorsan" megtarthatják a második csúcstalálkozót Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel. Elmondása szerint az észak-koreai vezető szeptemberben újabb találkozót kért tőle egy "szép levélben".

Képünk forrása: AFP Photo/Saul LOEB