Az újabb csúcstalálkozó megtartásáról hétfőn egyeztetettek a két ország képviselői a két Korea határán fekvő Panmindzsonban. A dél-koreai küldöttséget Cso Mjung Gjon országegyesítési miniszter, az északit pedig Li Szon Gvon, a békés újraegyesítéssel foglalkozó bizottság elnöke vezette - idézi a Világgazdaság az MTI hírét.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök április 27-én tartotta első csúcstalálkozóját Panmindzsonban, tíz év után ez volt az első legmagasabb szintű tárgyalás a két ország között.

A találkozón Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elkötelezettségét fejezte ki országa nukleáris programjának felszámolása és a Koreai-félsziget teljes atommentesítése mellett. A Korea-közi csúcstalálkozót lezáró közös nyilatkozatában Kim és Mun áprilisban megfogadta, hogy együttes erőfeszítéssel idén hivatalosan is lezárják az 1950-53-as koreai háborút. A felek ígéretet tettek arra, hogy május 1-jétől kezdve berekesztik az ellenségeskedés minden formáját földön, vízen és levegőben.

Május végén újra találkoztak egymással ugyanott, de akkori találkozójukat előre nem jelentették be.

A kép forrása: AFP.