Ellenzéki aktivisták sípokkal és dudákkal próbálták elrontani Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerdai beszédét, amelyben megemlékezett az 1848-ban kirobban Habsburg-ellenes magyar forradalomról - kezdi beszámolóját az ünnepi eseményekről az amerikai AP hírügynökség. Ezután összegzi a kormányfő mondandóját.

Orbán a Nemzeti Múzeum lépcsőin ismét az Európai Unió brüsszeli bürokráciáját és a nemzetközi pénzügyi köröket ostorozta, mondván: nem érdekli őket Magyarország múltja és jövője. Mint ahogy azzal sem törődnek, hogy az országnak meg kell védenie magát a migrációval szemben.

Több száz tiltakozó

Eközben több száz demonstráló, az egyik kicsi ellenzéki párt, az Együtt támogatói bírói sípokat és dudákat fújtak, amivel a múzeum körüli terület egyes részein érthetetlenné tették Orbán beszédét. Juhász Péter, a párt elnöke elmondta a sajtómunkásoknak, hogy egyfajta utolsó eszközként tiltakoznak ezzel az akcióval az ellen, hogy a miniszterelnök teljesen elszigetelődött a nyilvánosságban.

Nem hajlandó valódik kérdésekre felelni semmilyen fórumon és nem hajlandó nyíltan vitatkozni ellenzéki politikusokkal. Nem felel független újságírók és az egyszerű állampolgárok kérdéseire, így semmilyen visszajelzést nem kaphatnak tőle a kormányának működésével szembeni kifogásaikra - idézte a hírügynökség Juhászt, hozzátéve, hogy az Együtt mérsékelt centrista pártként határozza meg magát.

Ezután emlékeztetett arra, hogy a bíróság vonta vissza a kifütyülést betiltó rendőrségi határozatot, illetve hogy a csak Orbán híveit és a külön meghívóval érkezőket engedték közel a szónoki pódiumhoz. Volt némi lökdösődés a miniszterelnök hívei és a demonstrálók között, de elmaradt a tavaly október 23-án kirobbant csetepaté.

Trump támogatója

Az AP Donald Trump amerikai elnök korai támogatói között tartja számon a magyar kormányfőt Trump bevándorlóellenes fellépése és a politikailag korrekt beszéd elleni fellépése miatt. Ünnepi beszédében azt mondta, hogy Európa nemzetei az USA és Nagy-Britannia nyomdokaiba lépnek - az előbbi szavazók megválasztották Trumpot, az utóbbi ország népszavazáson döntött a brexit mellett.

Az amerikai hírügynökséghez - illetve a magyarországi beszámolókhoz - hasonlóan a Reuters is azt a részt emeli ki, amelyben Orbán a brüsszeli bürokraták, a liberális világmédia és a feneketlen bendőjű tőke szövetségét ecseteli. Nem marad ki azt a passzus sem, miszerint idén folytatódik a tavaly kezdődött lázadás. (Orbán Viktor még a szerdai holland parlamenti választás lezárulta előtt beszélt - a szerk.)

Az AP cikke végén emlékezteti olvasóit az új magyarországi menekültügyi szabályozásra, kiemelve abból, hogy a menedékkérőket, köztük a 14 évesnél idősebb gyerekeket konténertáborokban tartják a szerb határ közelében. Ez erős kritikát váltott ki az ENSZ menekültügyi szervezetétől, az Európa Tanácstól és jogvédő civil szervezetektől.