Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bírói testületnél a katalán szocialista párt (PSC) támadta meg az illegális népszavazásról szóló ülést összehívó határozatot. Az alkotmánybíróság felfüggesztő határozata azt jelenti, hogy a beadványt eljárásba vette, ítéletének meghozatalára öt hónapja van, de addig törvényesen nem lehet megtartani ezt az ülést - írta az MTI.

A hétfői parlamenti napirend egyetlen pontja, hogy Carles Puigdemont, katalán elnök értékeli az október 1-i függetlenségi népszavazás eredményét és hatásait.

Azonban Mireia Boya, a Népi Egység (CUP) nevű baloldali nacionalista párt képviselője kijelentette, hogy október 9-én, azaz jövő hétfőn egyoldalúan kinyilvánítják függetlenséget. A katalán kormánypárt, a Junts pel Sí (Együtt az igenért) egyelőre nem szólalt meg az ügyben.

Carles Puigdemont a BBC televíziónak adott, szerda hajnalban sugárzott interjúban arról beszélt, hogy kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól. Korábban már többször elmondta: a népszavazásról szóló törvény értelmében, miután közzéteszik a referendum hivatalos végeredményét, 48 órán belül a katalán parlament rendkívüli ülésén elfogadják az elszakadásról szóló határozatot.

A spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett, ezért törvénytelen népszavazásnak egyelőre eddig csak előzetes eredményeit közölték, eszerint a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt a referendumon, összesen 2,26 millióan, akiknek 90 százaléka, 2,02 millió támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Hétfőre a katalán parlament elé a függetlenség pártolói nagyszabású utcai megmozdulást terveznek, míg egy nappal korábban, vasárnap a Spanyolroszág egysége mellett tüntetők készülnek felvonulni Barcelonában.

Fotó: AFP PHOTO/LLUIS GENE