Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kijevnek reagálni kell Budapest lépéseire, mivel "azok büntetlensége kiszámíthatatlan következményekkel járhat" - fogalmazott Vaszil Bodnár a Kyiv Post szerint a Dzerkalo Tyizsnyia lapnak adott interjújában. A miniszterhelyettest az elmúlt hetek útlevélkiállítási botrányai miatt kérdezték.

A múlt héten ugyanis az ukrán belbiztonsági szolgálat, az SzBU egy rejtettkamerás felvétele alapján a beregszászi konzulátuson úgy adtak magyar útlevelet ukránoknak, hogy azok nem feleltek meg az egyszerűsítési honosítási eljárás követelményeinek, többek között annak, hogy nem voltak igazolható magyar felmenőik, nyelvtudásuk sem felelt meg az eljárásnak, vélhetően a papírokat pénzért intézték el. Kijev azt is kifogásolta, hogy - mivel az országban nem létezik kettős állampolgárság -  a konzulátus munkatársai azt javasolták az embereknek, hogy titkolják el magyar útlevelüket.

Csütörtökön ezért az ukrán külügyminisztérium diplomáciai jegyzéket küldött Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövetnek, amelyben közölte, hogy a beregszászi diplomata a tisztségével összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott, ezért a konzuli kapcsolatokról szóló 1963-as bécsi egyezménnyel összhangban távoznia kell az országból. A közleményben nem szerepel a kiutasított konzul neve. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter még a döntés előtt jelezte, ha Kijev ezt meglépi, akkor válaszul kiutasít egy ukrán diplomatát, ez végül meg is történt: hazaküldték a budapesti ukrán követség első titkárát.

Interjújában Bodnar azt mondta, hogy "Magyarország úgy vizselkedik Kárpátalján, mintha a saját területe lenne. Ez nem csak az útlevélkiadások miatt, valamint a térség fejlesztésért felelős Kárpátalja fejlesztéséért felelős magyar miniszteri biztos Grezsa István kinevezése miatt van így". Éppen ezért a külügyminiszter-helyettes úgy látja, hogy Kijev nem hagyhatja a magyar tevékenységet válasz nélkül. "Az a célunk, hogy megmutassuk, Ukrajna szuverenitása kiterjed a régióra, amit meg is fogunk védeni" - jelentette ki.

Az elmúlt időszakban egyre feszültebb a viszony Ukrajna és Magyarország között: ennek alapja az új ukrán oktatási törvény, amely a kisebbségi nyelveken történő oktatást erősen korlátozná. Az Orbán-kormány erre hivatkozva többször jelezte, hogy amíg a magyar kisebbség jogait nem tartják tiszteletben, Budapest blokkolni fogja az ukrán NATO- és EU-csatlakozási tárgyalásokat.

Az útlevélprobléma sem új: az elmúlt négy évben több vezető ukrán politikusnál is magyar útleveleket találtak, miután ellenük eljárást indítottak. Köztük van Roman Naszirov, az ukrajnai adóhatóság vezetője, a gazdasági legfelsőbb bíróság vezetője, Viktor Shvetsz, valamint Oleksandr Shepelev képviselő is. A magyar fél tagadta, hogy ezek valódi dokumentumok lennének, de az ukrán hatóságok szerint utaztak is a papírokkal. Az ügyről akkor a Napi.hu részletes cikket közölt, a várható, ukrán-magyar konfliktuson túlmutató következményeket is bemutatva.

A fotó forrása: Shutterstock.