Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Olekszandr Daniljuk Facebook oldalán azt írta, hogy "végig kell vinni a Nemzetközi Valutaalappal 2015-ben négy évre kötött együttműködési megállapodást, ami egyben az utolsó lesz". A miniszter szerint Ukrajnának ezután a saját lábára kell állnia, gazdaságilag és pénzügyileg egyaránt önállóvá kell válnia, és az ehhez szükséges feltételeket most teremti meg a kormány - írta az MTI.

Az IMF 2015 márciusában négyéves, 17,5 milliárd dollár keretösszegű hitelmegállapodást kötött Ukrajnával, ami a korábbi, 2014-ben tető alá hozott megállapodást váltotta fel, amit nem sikerült végigvinni.

A jelenleg folyó program keretében Ukrajna eddig négy részletben összesen 8,38 milliárd dollár hitelt kapott az IMF-től.

Ukrajna 25 éve vette fel a kapcsolatot az IMF-fel, amellyel 1994 és 2013 között öt hitelprogramot indított el, de egyiket sem sikerült befejezni. Rendre az történt, hogy miután Ukrajna a megajánlott hitelkeretből lehívott néhány részletet, a programot le kellett állítani, mert az ukrán kormány nem hajtotta végre a hitelmegállapodás feltételeit.

Az ukrán gazdaság az idei második negyedévben 2,4 százalékkal nőtt éves szinten az első negyedévi 2,5 százalékos bővülés után.

Tavaly 2,3 százalékkal nőtt az ukrán gazdaság, 2016-ban először jegyeztek fel bővülést négy év után.

Az ukrán jegybank előrejelzése szerint idén 1,6 százalékos GDP-növekedés várható, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap viszont 2 százalékos bővüléssel számol.