Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban jelenleg 1,4 millió ukrán munkás dolgozhat, közülük több, mint 400 ezer fizette a társadalombiztosítási járulékot is, de ez most megváltozhat. Az ukránok ugyanis tömegesen jelentkeznek német nyelvtanfolyamokra, mert tovább akarnak áll - írja a Rzeczpospolita.

Az adatokból kiderül, hogy 2018 szeptemberének végéig 569 ezer külföldi fizetett társadalombiztosítási (tb) járulékot, többségük, 425 ezer ukrán volt. Őket a fehéroroszok, majd még jobban lemaradva a vietnamiak, a moldovaiak és az oroszok követték. Mivel munkáskézben hiány van az országban, az unión kívüli külföldiek jól egészítik ki a tb-rendszer bevételeit.

Ugyanakkor az nem igaz, hogy a külföldiek mentik meg a lengyel nyugdíjrendszert, mert az általuk befizetett járadékok csak igen kis részét teszik ki teljes bevételnek. A szakértők szerint a harmadik országbeli vendégmunkások összességében jót tesznek a lengyel gazdaságnak, különösen olyan ágazatokban, mint a szállítmányozás, a kereskedelem vagy a mezőgazdaság. A szakszervezetiek nem teljesen értenek ezzel egyet, úgy vélik: a külföldiek jelenléte visszafogja a fizetések növekedését.

Jövőre Németország szélesebbre tárja kapuit előttük, amivel a lengyeleknél dolgozók tisztában vannak. Olyannyira, hogy már 30 százalékuk jár német nyelvtanfolyamra - derül ki annak a szervezetnek az adataiból, amely az ukránok lengyelországi elhelyezkedését segíti.