Az Egyesült Államok elnöke csütörtökön vízumkorlátozást rendelt el az Ukrajna területi egységét veszélyeztető oroszokkal és krímiekkel szemben. Barack Obama aláírt egy olyan rendeletet is, amelynek értelmében befagyasztják az Ukrajnát destabilizálók Egyesült Államokban lévő vagyonát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem szerepel a szankciókkal sújtott személyek listáján - közölte az amerikai kormány egy névtelenül nyilatkozó, magas rangú tisztségviselője. Mint mondta, "szokatlan és rendkívüli körülmény lenne egy államfő szankcionálása" és Washington nem kívánja rögtön ezzel elkezdeni a büntetőintézkedéseket.

Az érintett személyek és intézmények konkrét körét egyelőre nem nevezték meg és az amerikai kormány egyelőre annak megválaszolása elől is kitért, hogy a szankciók Moszkva ellen is irányulnak-e. A Fehér Ház nyilatkozatban közölte, hogy a rendelkezéseket rugalmasan fogják kezelni, és azok ellen érvényesítik, akiknek közük van az ukrán helyzet destabilizáláshoz, beleértve a krími katonai intervenciót.

A Fehér Ház nem zárta ki, hogy a helyzet romlása esetén további büntetőintézkedések foganatosítson. Az amerikai elnök ugyanakkor kifejezte készségét, hogy az összes érintett féllel együttműködjön egy olyan diplomáciai megoldás kidolgozásában, amely csökkentené a feszültséget és helyreállítaná Ukrajna szuverenitását és felszólította Oroszországot, hogy kezdjen közvetlen tárgyalásokat Ukrajnával.

A szankciók azokat a személyeket veszik célba, akik aláássák az ukrán demokráciát és az új ukrán kormány helyzetét, veszélyeztetik az ország békéjét, biztonságát és szuverenitását, közük van a kormányzati vagyon hűtlen kezeléséhez és akik Kijev beleegyezése nélkül kormányzati fennhatóság létrehozására törekednek Ukrajna bármely részén. A szankciók megtiltják, hogy amerikai állampolgárok üzleti viszonyt folytassanak az érintettekkel.

Az Egyesült Államok már korábban határozott arról, hogy nem ad beutazási engedélyt azoknak, akik Ukrajnában megsértették az emberi jogokat. Az új vízumkorlátozás azonnali hatállyal lépett életbe.

Megsértené a nemzetközi jogot egy olyan, a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásáról tartandó népszavazás, amelyet a Kijevvel való egyeztetés nélkül tartanának meg - figyelmeztette Moszkvát egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú amerikai tisztségviselő. A krími hatóságok március 16-ra tűzték ki a referendum megtartását.

Az amerikai illetékes kijelentette: az Egyesült Államok álláspontja szerint a Krím ügyében minden döntést a kijevi kormánynak kell meghoznia. Hangsúlyozta, hogy nem állhat elő olyan helyzet, amelyben egy ország legitim kormányát kirekesztik egy olyan döntésből, amely az adott ország egyes részeire vonatkoznak.

Az amerikai kongresszus eközben gyorsított ütemben dolgozik azon, hogy szankciókat léptessen életbe Oroszország ellen a Krím megszállása miatt. A készülő intézkedések, amelyekről a tervek szerint jövő héten szavaz majd a törvényhozás, korlátozásokat vezetnek majd be az orosz kormány tisztségviselői, valamint az állami tulajdonú orosz bankok és vállalatok, egyebek között a petrokémiai cégek ellen. A kongresszus egyúttal újabb hitelgaranciákat kíván nyújtani Ukrajnának.
Washingtoni álláspont szerint az amerikai szankciók akkor lesznek hatékonyak, ha az Európai Unió is hasonlókat léptet életbe.