Frank-Walter Steinmeier a Bild am Sonntag című lapnak azt mondta: nem szabad lebecsülni az ukrajnai válság enyhítését célzó genfi megállapodást. Az kezdettől fogva "világos volt, hogy a nyilatkozat révén nem áll helyre rögtön a béke Ukrajnában" - emelte ki, hozzátéve, hogy a következő lépés az egyezményben foglalt előírások végrehajtása az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői missziójának támogatásával.

Németország az EBESZ kelet-ukrajnai tevékenységét "személyi és pénzügyi" hozzájárulással is segíti, és szorgalmazza, hogy a megfigyelők létszámát minél hamarabb emeljék fel a maximálisan engedélyezett 500-ra - mondta Steinmeier.

Azzal kapcsolatban, hogy Barack Obama amerikai elnök és Ursula von der Leyen német védelmi miniszter az eddiginél keményebb büntetőintézkedésekkel fenyegeti Oroszországot, a német diplomácia vezetője azt mondta: "a szankciókról szóló vitát már lefolytattuk a lehető legnagyobb alapossággal". Megjegyezte: "néha azt kívánom, bárcsak ugyanaz az elkötelezettség mutatkozna meg a helyzet további elmérgesedésének elkerüléséről szóló diskurzusban, mint a szankciókról szóló vitában".

Most a genfi megállapodás végrehajtására kell törekedni, ami "nem egyszerű", hiszen a konfliktusnak vannak szereplői, akik "nem hallgatnak sem Kijevre, sem Moszkvára", de mindenképpen meg kell ragadni "a Genfben kiharcolt esélyt a konfliktus rendezésére", mert "nem lesz már sok lehetőségünk a békés rendezésre".

Genfben az amerikai, az orosz és az ukrán külügyminiszter, valamint az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kötött megállapodást az ukrán válság kezeléséről. A csütörtökön aláírt négyoldalú megállapodás szerint le kell fegyverezni az illegális fegyveres alakulatokat, ki kell üríteni a megszállt épületeket, utcákat, tereket, és széles körű nemzeti párbeszéd révén ki kell dolgozni egy új alkotmányt. A folyamatot az EBESZ megfigyelői missziójának támogatásával kell véghezvinni.

Oettinger: a szankciók nem jelentenek veszélyt a gázellátásra

Az orosz gázexportot és annak európai fogadását nem teszi kockára az sem, ha az ukrajnai fejlemények miatt akár az EU, akár Oroszország esetleg további szankciókat alkalmazna a másik ellen - mondta az Európai Unió energiaügyi biztosa, Günther Oettinger.
"Számos megbeszélést folytattam az orosz Gazprom (gázipari vállalat) vezetőivel, és az az érzésem, hogy orosz partnerünk teljesíteni fogja szerződéses kötelezettségeit, és akar földgázt szállítani. Egyetértettünk, hogy gazdasági szankciók esetén, akár Európa, akár Oroszország részéről, a földgázszektort nem kell első között érinteni" - idézte a biztos nyilatkozatát az AFP hírügynökség. Az európai gázfogyasztás negyede orosz import - emlékeztetett Oettinger.
"Ellenzem, hogy a következő években csökkentsük vagy megszakítsuk gázszállítási kapcsolatainkat Oroszországgal, de folytatnunk kell a diverzifikációt, mind több forrást bevonva" - mondta az EU energiaügyi biztosa.