Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A demokratáknak a határbiztonság ügyében tanúsított hajthatatlansága és nemzetünk biztonságának fontossága miatt tisztelettel lemondom nagyon fontos utazásomat a svájci Davosba a világgazdasági fórumra" - írta az elnök.

Alig néhány órával korábban Trump még úgy fogalmazott, hogy csak akkor nem utazik el Davosba, ha a részleges kormányzati leállás folytatódik A Fehér Házban újságíróknak még azt mondta: "szándékomban állt, hogy elutazzam, és még mindig nem tettem le erről".

"Nagyszerű történetet" mondhatna el a fórumon az amerikai gazdaság eredményeiről. Dicsérte a tavalyi davosi tanácskozást, amelyen beszédet is mondott az Amerika elsőbbségét hirdető politikájáról és az Egyesült Államok globális szerepéről. "Igazi siker volt".

Megerősítette, hogy kitart álláspontja mellett a határfal építéséről a kongresszus demokrata párti politikusaival folytatott vitában. Azt mondta: "csaknem biztos", hogy kihirdeti a rendkívüli állapotot. "Abszolút jogom van arra, hogy rendkívüli állapotot hirdessek"- mondta, megjegyezve, hogy más amerikai elnökök is éltek ezzel a lehetőséggel. "Én ezt még nem tettem meg, de megtehetem ...valószínűleg meg is teszem, azt is mondanám, hogy szinte bizonyos, hogy megteszem" - mondta.

Leszögezte még, hogy a republikánusok "rendkívül egységesek" a fal építését illetően. Mint mondta: "nem hiszem, hogy valaha is láttunk ilyen egységet a Republikánus Pártban". Úgy vélte, hogy ez az egység nem is törik meg, mert a republikánusok "tudják, hogy szükség van a határok biztonságára".

A rendkívüli állapot kihirdetésétől elemzők szerint Trump azt reméli, hogy a kongresszus hozzájárulása nélkül is talál forrásokat az amerikai-mexikói határra tervezett fal, vagy acélkerítés megépítéséhez. K     Közben Washingtonban tüntetés kezdődött a részleges kormányzati leállás miatt.