Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump amerikai elnök újraválasztási esélye 2020-ban nem azon múlik, hogy ellentmondásos személyiségét, hogy ítélik meg a választók, hanem a szokásos tényezőkön: hogyan teljesít a gazdaság, illetve bejönnek-e bel- és külpolitikai húzásai - véli Anthony Scaramucci, aki rövid ideig dolgozott Trump mellett a Fehér Házban. A CNBC-nek adott interjújában kijelentette, ha az elnök úgy fogja érezni, hogy jók az újraválasztásának esélyei, akkor nagyon keményen oda fogja tenni magát a választási győzelem érdekében.

Az első feltétel az, hogy az amerikai gazdaság továbbra is az eddigi három százalék körüli tempóban bővüljön. Scaramucci szerint ha ez teljesül, akkor 85 százalék az esélye annak, hogy a választók további négy évre, 2024-ig bizalmat szavaznak Trumpnak. Ha a növekedés lelassul - ahogy azt sok elemző jósolja -, akkor valamelyes romlik a helyzet az elnök szempontjából, de a szakértő, még ebben az esetben is 60-65 százalékos esélyt ad az újraválasztásának. Az IMF januári becslése szerint az USA GDP-je idén két százalékkal nőhet (korábban 2,3 százalékot jósoltak), ami 2020-ra 1,8 százalékra lassulhat.

Nem csupán erről van szó

Scaranzcci megjegyezte azt is, hogy Trump számára legalább olyan fontos a tőzsde állapota, mint a gazdasági folyamatok alakulása. Kommunikációs igazgatóként rövid ideig bepillantást szerezhetett Trump tevékenységébe, aminek alapján azt szokta mondani a barátainak, hogy az elnök egyetlen olyan mutató iránt mutat érdeklődést, ami elárulhat valamit a népszerűségéről, mégpedig az amerikai tőzsde vezetői indexe, az S&P-500 iránt. Ha ez szárnyal, akkor úgy véli, jók az újraválasztási esélyei.

A másik ügy, amit nagyon fontosnak tart a Fehér Ház ura, a határkerítés problémája. Meg van győződve arról, hogy a szavazóbázisa annak alapján ítéli meg, hogy képes-e javítani a határvédelmet, különösen az USA és Mexikó határán. Nem véletlen, hogy az ehhez szükséges költségvetési forrás körüli vita vezetett el az ország történetének leghosszabb patthelyzetéhez az elnök és a kongresszus között, aminek eredményeként a köztisztviselők egy részének bérét hónapokig nem fizették ki.

Külpolitika és kereskedelem

Az újraválasztás harmadik kritikus pontja a külpolitika. Ezen belül fontos PR-eleme az elnök tevékenységének az Észak-Koreával folytatott párbeszéd, amelynek részeként február végén a második csúcstalálkozót tartotta Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral. Az elnök ezekre a csúcsértekezletekre hivatkozva azt mondhatja, hogy megelőzte a dzsucse ideológiát követő rezsim és környezete, köztük az Egyesült Államok közti katonai konfliktust.

A másik fontos terület a Kínával folytatott kereskedelmi vita, amelyet a Trump-adminisztráció robbantott ki azzal, hogy büntetővámokat vetett ki egyes kínai exportcikkekre. Az elnök 2016-os választási kampányában megígérte, hogy véget vet az ázsiai ország kereskedelmi többletének az USA-val szemben. Ha sikerülne megkötnie Pekinggel egy új kereskedelmi megállapodást, amit úgy állíthatna be, mint ennek az ígéretnek a teljesítését, az Scaramucci szerint visszhangra találna a 2020-as elnökválasztás szavazóinál. Azt gondolhatnák, hogy lám-lám az üzletemberből elnökké vált Trump elérte, amit a hivatásos amerikai politikusok nem tudtak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!