Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Swalwell hétfőn éjjel az CBS televízió éjszakai showműsorában jelentette be, hogy versenybe száll pártja elnökjelöltségéért. Ő a tizennyolcadik demokrata párti politikus, aki elnökjelölt szeretne lenni a 2020-ban esedékes elnökválasztáson.

A showműsorban Swalwell arró beszélt, hogy Amerikát "futóhomokon lévő országnak" látja, amely "képtelen megoldást találni problémákra és külföldről érkező fenyegetésekre". Szerinte egy sor területen nem észlelhető előrehaladás, ahogyan fogalmazott: "Washingtonban semmit sem csinálnak".

"Én készen állok arra, hogy megoldjam ezeket a problémákat. Indulok az Egyesült Államok elnökségéért. Ez hivatalos bejelentés" - közölte Stephen Colbert műsorvezetővel.

A 38 éves Swalwell a San Francisco-öböl térségének politikusa, a szövetségi képviselőházban két bizottságnak is tagja. Az igazságügyi és a hírszerzési bizottságban arról vált ismertté, hogy az egyik legelkötelezettebb és leghangosabb híve annak az elméletnek, miszerint Donald Trump elnök és munkatársai oroszokkal játszottak volna össze a 2016-os választásokon a győzelem érdekében. Swalwell azt követően is kitartott álláspontja mellett, hogy a Robert Mueller vezette különleges bizottság megállapította: erre nincs bizonyíték.

Bár választási programjáról nem közölt részleteket, tudni lehet, hogy Swalwell többször is megnyilvánult a fegyvervásárlás és -viselés szabályainak szigorítása mellett. Kedden este abban a floridai Parklandban tartott választási gyűlést, amelynek iskolájában 2018-ban egy ámokfutó - az iskola volt diákja - lövöldözött, lemészárolva 17 embert, köztük diákokat és tanárokat.

A két gyermeket nevelő Swalwell jogot végzett - a The Wall Street Journal című lap információi szerint még mindig fizeti a diákhitelét -, iowai születésű, de Kaliforniában telepedett le. Ügyész volt Kaliforniában, mielőtt 2012-ben megválasztották a szövetségi képviselőházba.

Sajtóhírek szerint áprilisban még legalább öt demokrata párti politikus jelenti be, hogy indul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért. Köztük van Joe Biden volt alelnök, Steve Bullock, Montana kormányzója, Michael Bennet coloradói szenátor, Seth Multon massachusettsi képviselő és Terry McAuliffe, Virginia volt kormányzója. A közvélemény-kutatások pillanatnyilag Joe Bident tartják a legesélyesebbnek arra, hogy a demokraták elnökjelöltjévé válasszák.