Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelenleg nagyon sok találgatás folyik arról, pontosan mi volt a célja a bagdadi nemzetközi repülőtér térségében végrehajtott washingtoni támadásnak, amelyben - mások mellett - életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka is - mondta az M1 csatornának.

Az Egyesült Államok közel-keleti politikájának Irán az elsődleges "ellenfele", és többek között Kászim Szulejmáni elit alakulatának hálózata miatt Irán jelentős erőket mozgatott a térségben.

A támadás mögött az a nagyon erős, Izrael melletti amerikai elkötelezettség is meghúzódhat, amit Donald Trump amerikai elnök egyértelműen kifejezett, amikor az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezte át. Közben a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a kormány nevében elítélte az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni támadást, amely a dróntámadás után következett be

A közlemény szerint Magyarország kiemelt fontosságot tulajdonít a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény betartásának, és felszólítja az iraki kormányt a területén található diplomáciai missziók biztonságának garantálására, valamint az eset mielőbbi kivizsgálására.

Donald Trump amerikai elnök keddi Twitter-üzenetében - néhány órával azután, hogy tüntetők megpróbáltak behatolni a nagykövetség épületébe - azt írta: "teljes mértékben Irán a felelős" az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni támadásért.

Az elnök közlése szerint Irán megölt egy amerikai szerződéses alkalmazottat és sokakat megsebesített. Erre határozottan válaszoltunk és mindig is így fogunk tenni - fogalmazott akkor Donald Trump.