Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rendelésállomány közel 11 éves mélypontra süllyedt, és tovább csökkent az ágazatban foglalkoztatottak száma az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) felmérésének tanúsága szerint - írja az MTI.

Az ISM által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 47,2 pontra csökkent a novemberi 48,1 pontról. Elemzők emelkedésre, 49,0 pontos értékre számítottak.

A decemberi 47,2 pont 2009 júniusa óta a legalacsonyabb érték, és nem igazolta azokat a várakozásokat, hogy stabilizálódik a visszaesés üteme az amerikai-kínai kereskedelmi háború áldozatává esett feldolgozóiparban.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont alatti érték gyorsuló visszaesésre utal.

Az alindexek közül a termelés BMI-mutatója 5,9 ponttal 43,2 pontra zuhant. A foglalkoztatottsági helyzetet tükröző mutató értéke 1,5 ponttal 45,1 pontra - 2016 januárja óta a legalacsonyabb szintre - esett, és decemberben már az ötödik egymást követő hónapban jelezte, hogy csökkent a feldolgozóipar munkavállalóinak száma.

Az új megrendelések mutatója 0,4 ponttal 46,8 pontra süllyedt, ami 2009 áprilisa óta a legrosszabb érték. Az új exportmegrendelések alindexe még erősebben, 0,6 ponttal 47,3 pontra csökkent.

Az árindex viszont május óta először az 50 pontos küszöb fölé ugrott: kereken 5 ponttal, 51,7 pontra emelkedett értéke.

Az amerikai feldolgozóipar az év második felében erős nyomás alá került, miután az Egyesült Államok és Kína vámháború lelassította az áruforgalmat a világ két legnagyobb gazdasága között, és visszavetette a világgazdasági növekedést. Bár december közepére a két félnek sikerült tető alá hozni egy kereskedelmi részmegállapodást, már túl késő volt ahhoz, hogy megfordítsa a teljesítmény csökkenésének trendjét.

A feldolgozóipar állítja elő az amerikai hazai össztermék (GDP) 11 százalékát. Pánikra azonban nincs ok, mivel az ISM beszerzésimenedzser-indexének 42,9 pont alá kell kerülnie ahhoz, hogy megbízhatóan jelezze a szélesebb gazdaság recesszióját.