Az Egyesült Királyságban december 12-én tartottak előrehozott választást, mely a konzervatívok abszolút győzelmével zárult. A Boris Johnson miniszterelnök vezette toryk 365, a Munkáspárt 203, míg a Skót Nemzeti Párt (SNP) 48 képviselői helyet szerzett. Így szinte biztossá vált, hogy 2020-ban az Egyesült Királyság kiléphet az Európai Unióból.

Viszont az már közel sem biztos, hogy az ország megmarad a jelenlegi formájában. Skóciában hatalmas vereséget szenvedtek a kormányzó toryk, szinte mindenhol a Nicola Sturgeon skót miniszterelnök vezette nemzeti párt nyert, így újra napirendre kerül a terület függetlenedésének kérdése, amelyet a legfrissebb mérések szerint a helyiek túlnyomó többsége támogat.

Magyarország kinyithatja a gázcsapot

Befejeződött a Török Áramlat nevű gázvezeték szerbiai szakaszának lefektetése, a tervek szerint pedig 2020-ra már teljesen beköthetik a magyar hálózatba a tranzitvonalat. Így dél felől is jöhet földgáz Magyarországra.

Kisebb geopolitikai konfliktust jelenthet, hogy az Egyesült Államok decemberben, a jövő évi védelmi költségvetés megszavazásakor döntött arról is, hogy szankciókkal sújtják az orosz gázvezetékek építőit.

A védelmi költségvetés még soha nem volt egyébként ekkora az Egyesült Államokban a 220 154 milliárd forintos főösszegével.

Trumpra húzták a vizes lepedőt

December 10-én az amerikai képviselőház megszavazta, hogy Donald Trump elnököt felelősségre vonják az ellene felhozott mindkét vádpontban, a hatalommal való visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása miatt. Így Trump lett a harmadik elnök a történelemben, aki ellen megindították az impeachment eljárást, amelyet 2020-ban a szenátus folytathat le. Mivel ez a Republikánus Párt kezében van, vélhetően nem mondatják le majd az elnököt.

Az ügy előzménye, hogy a gyanú szerint Trump nyomást gyakorolt Ukrajnára, hogy indítson nyomozást egy politikai riválisa, a Demokrata Párt alelnökségéért versenyző Joe Biden ellen. Mindezt úgy tette, hogy megkérte Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt, hogy indítsa el a nyomozást Biden fia ellen, valamint hogy felfüggesztette egy korábban már a kongresszus által megszavazott hadisegély folyósítását.

Megveszi az állam a kihaló erőművet

December 23-án aláírta a Mátrai Erőmű 72,66 százalékos tulajdonrészének adásvételi megállapodását az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel; a tranzakciót várhatóan 2020. első negyedévében zárják, ahhoz hazai és uniós hatósági engedélyek szükségesek.

A Mészáros Lőrinc többségi érdekeltségébe tartozó cégtől ismeretlen vételárért veszi át az állam a szénerőművet. Az uniós dekarbonizációs folyamatok miatt kérdéses, hogy az ország második legnagyobb energiatermelője mennyi ideig, vagy milyen más formában működik majd tovább.

Lassan vége a kereskedelmi háborúnak

Az Egyesült Államok mintegy két évnyi háborúskodás után december közepén egy részleges megállapodásra jutott Kínával a vámtarifákról.

Kína és az Egyesült Államok megállapodtak abban, hogy a kínai áruk tarifafeltételein fokozatosan enyhítenek, így a csaknem 550 milliárd dollárnyi termékre kivetett szankciók lassan leépülhetnek majd.

Magyarországon változtattak a tb-törvényen

Újraszabályozta december 11-én az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől. A kritikusok szerint 700 ezer magyar ellátása kerül így veszélybe.

Viszont meghátrált a kormány a kulturális törvény átalakításakor: az újabb színházi zaklatási botrányok után tervben volt, hogy elveszik a játszóhelyek maradék autonómiáját, és a vezetőkről a jövőben a humánminiszter dönthetne. Végül ezt nem egyetemlegesen minden színházra, csak az önkormányzati-állami tulajdonú intézményekre terjesztették ki. Korábban több tízezren tüntették Budapesten a többek között a Nemzeti Kulturális Alap csonkítását is célzó színházi törvény ellen.