Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kemény hangú levelet küldött tíz amerikai szenátor (köztük a demokrata elnökjelölti posztra pályázó Bernie Sanders és Cory Booker), illetve egy kongresszusi képviselő David Cornstein budapesti nagykövetnek - írja a 24.hu.

A levélben a politikusok azt írták, hogy nagyon aggódnak amiatt, hogy Budapestre költözött a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, NBB), amelyet széles körben az orosz titkosszolgálat meghosszabbított kezeként tartanak számon, és amelynek elnöke - szerintük - maga is kapcsolatban áll az orosz hírszerzéssel.

Sajtóhírekre hivatkozva kitérnek arra, hogy a nagykövet garanciát kapott a magyar kormánytól arra, hogy az NBB alkalmazottai nem kapnak automatikusan diplomáciai mentességet és alaposan átvilágítják majd őket, ennek ellenére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt tagadta. Sőt, a Fidesz-KDNP tavasszal át is nyomott a parlamenten egy erről szóló törvényt.

A szenátorok szerint Orbán Viktor támadásai a sajtószabadság ellen ugyancsak aggodalomra adnak okot, és ezt azok a sajtóhírek csak fokozzák, amelyek szerint Cornstein biztosítékot kért a Magyarországra visszatérő Szabad Európa Rádiótól, hogy nem fog negatív hangvételű cikkeket megjelentetni a magyar helyzettel kapcsolatban.

Sandersék több kérdést is feltettek a budapesti nagykövetnek, részben az amerikai kormánynak címezve, ezeket 8 pontban foglalták össze, amelyek között egyebek mellett a következők szerepelnek:

  • Az USA jelezte-e a magyar hatóságoknak a fenntartásait amiatt, hogy az NBB Moszkvából Budapestre, egy NATO-tag ország fővárosába teszi át a székhelyét?
  • Biztosította-e a nagykövetet Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy az NBB alkalmazottai nem kapnak automatikusan diplomáciai mentességet és hogy minden, vízum kiváltására kötelezett személyt alaposan átvilágítanak a magyar titkosszolgálatok? Ha igen, mikor biztosította Cornsteint erről és ezt megerősítette-e más hivatalos személy a kormány részéről a nagykövetnek vagy a nagykövetségnek?
  • A magyar titkosszolgálat felvette a kapcsolatot az amerikai kollégáikkal az NBB és annak alkalmazottainak magyarországi tevékenységével kapcsolatban?
  • Találkozott a nagykövet vagy a nagykövetség bármely alkalmazottja a Szabad Európa Rádió (SZER) vagy annak tulajdonosának képviselőjével a Budapestre történő visszatérést illetően? Ha igen, a nagykövet vagy valamelyik nagykövetségi alkalmazott megpróbált beleszólni az SZER által készített tartalomba?
  • Cornstein hivatalba lépése óta mit tett a budapesti amerikai nagykövetség azért, hogy ellensúlyozza az Orbán-kormány szabad sajtóra irányuló nyomását?

A teljes listát a 24.hu-n olvashatja.