Lengyelországban a munkaügyi felügyelet, a határőrség és a külügyminisztérium razziákat szervez az észak-koreai munkások begyűjtésére és kiadatására - írta a gazeta.pl. Az egész ország területén folyik a hajsza. Azokat a dolgozókat, akiket eddig legális engedélyek alapján alkalmazták, most visszaküldik Koreába. Csak júliusban 112 határozat született a munkavállalási engedélyek visszavonásáról. Tavaly hivatalos adatok szerint 264 koreai állampolgár dolgozott az országban.

A lengyel kormány azért kényszerül hazaküldeni az Észak-Koreából érkezett vendégmunkásokat, mert erre kötelezik az ENSZ-szankciók a dzsucse ideolgóiát követő rezsimmel szemben. A világszervezet tagállamainak két évük van a koreai dolgozók elküldésére.

Két évvel ezelőtt nagy visszhangot kapott a történet, miszerint lengyel cégek Észak-Koreából érkezett vendégmunkásokat alkalmaznak. A Gazeta Wyborcza akkor azt írta, hogy éhbérért, havi 300 zlotyért dolgoznak. Ugyanakkor hazájukban mindössze 10-30 zlotyt kapnának. Az év elején a brit BBC ugyanerről a visszás helyzetről számolt be a lengyel hajógyárakat bemutatva.

A fotó forrása: Reuters