Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világsajtó nagy terjedelemben foglalkozik azokkal az erőfeszítéssekkel, amelyekkel az észak- és dél-koreai, a kínai, az orosz és az amerikai diplomácia igyekszik felkészíteni a világot Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump, az USA elnöke történelmi csúcstalálkozójára, ám az egyik főszereplő országában semmit sem tudnak erről az emberek - derül ki az amerikai npr.org hírportál cikkéből. A phenjani állami médiának fontosabb témái vannak ennél.

Dolgozó emberek

A diktátor egyik közeli tanácsadója, Kim Jong Csol a napokban találkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel New Yorkban, ahol sütit falatozva beszélgettek egymással, ám az észak-koreai állami televízió délután 5-kor és este 8-kor sugárzott híradóit szerkesztő újságírók ingerküszöbét nem ütötte meg ez a hír. Fő témájuk manapság a rizsültetési szezonnal összefüggő fejlemények taglalása - mondja Chad O'Caroll, az NKNews.org tulajdonosa, aki hosszú ideje figyeli az ottani televízió műsorait.

Az egyetlen csatorna, amit az észak-koreai emberek foghatnak a tévéikkel arról tudósít, hogy dolgoznak a farmerek a földeken. Lényegében teljes hallgatás övezi, a felpörgött diplomáciai erőfeszítéseket, amelyek célja a június 12-ére tervezett csúcs sikeres lebonyolításának előkészítése.

Tökéletes kontroll

A rezsim képes arra, hogy teljes elszigeteltségben tartsa az ország 25 millió lakóját. A propagandával foglalkozó apparátus és a kormány a saját valóságát közvetíti az embereknek és tetszés szerint válogat abban, mi juthat a tudomásukra és mi nem - mondja Martyn Williams, aki napról napra vesz fel műsorokat a phenjani állami tévéből.

Amikor Kim találkozott Mun Dzsein dél-koreai elnökkel, a világ élőben követhette a fejleményeket - kivéve Észak-Koreát. Miután a találkozó sikeresnek bizonyult, felvételről hírt adtak róla. Ugyanígy jártak el a diktátor és Hszi Csin-ping kínai államfő találkozójával. Williams szerint ezzel tudják kivédeni, hogy hiú várakozásokat keltsenek. Az emberek tudják, hogy lesz Kim-Trump csúcs, de lényegében ez minden.

Béke?

O'Caroll felhívja a figyelmet arra, hogy akik tudnak olvasni a sorok között, azok azért észrevehették, hogy valami megváltozott. Az USA-val kapcsolatos hírek korábbi dühös hangneme lecsillapult azt követően, hogy Trump belement a csúcstalálkozó megtartásába. Ha lehet hinni abban, hogy az észak-koreai propaganda eligazítást ad arról, mire számíthatunk, akkor mindezt úgy értékelhetjük, hogy talán közeleg a béke.

A fotó forrása: Ed Jones/AFP