A The Wall Street című amerikai napilap hét végi számában arról számolt be, hogy amerikai részről Steven Mnuchin pénzügyminiszter és Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő egyeztet a kínai gazdaság felügyeletét Liu Ho miniszterelnök-helyettessel a kínai piacok megnyitásának problémaköréről.

Mnuchin és Lighthizer a múlt héten levélben vázolta fel az amerikai követeléseket, hogy Kína csökkentse az Egyesült Államokból importált autók 25 százalékos vámtarifáját, vásároljon több amerikai gyártmányú félvezetőt és biztosítson nagyobb hozzáférést a kínai pénzügyi szektorban az amerikai cégeknek.

Az amerikai pénzügyminiszter, aki pekingi látogatást fontolgat, szombaton telefonon beszélt a miniszterelnök-helyettesi tisztségre március 19-én kinevezett Liu Hóval és gratulált neki. A felek megvitatták a kétoldalú kereskedelemben keletkezett deficit kérdését, és abban állapodtak meg, hogy folytatják a párbeszédet, hogy megtalálják a hiány csökkentésének kölcsönösen elfogadható módját - közölte az amerikai pénzügyminisztérium egyik szóvivője.

Az Egyesült Államok és a Kínai közötti árukereskedelmi forgalomban csak tavaly 375 milliárd dollár volt a hiány az amerikai fél részéről. Donald Trump elnök kormányzata egyebek között azt követeli Pekingtől, hogy azonnal csökkentse legalább 100 milliárd dollárral a többletét.

Bár a kínai állami média éles szavakkal ostorozta a "megfélemlítő" amerikai gazdaságpolitikát és megtorlással fenyegetett, Kína vezető politikusai jóval visszafogottabban nyilatkoztak.

Li Ko-csiang kínai kormányfő egy pekingi konferencián hétfőn arról beszélt, hogy Kínának és az Egyesült Államoknak pragmatikus és racionális hozzáállást kell tanúsítani, a kereskedelem bővítésének révén elő kell mozdítani az egyensúlyt, tárgyalniuk kell a nézeteltérések és súrlódások megoldására. A globális vállalatok vezetőinek részvételével tartott tanácskozáson Li megismételte azt az ígéretet, hogy könnyítik az amerikai cégeknek a kínai piacokra való bejutást, egyenlően fogják kezelni a hazai és a külföldi cégeket, nem kényszerítik technológiai transzferre a külföldieket és erősítik a szellemi tulajdonjogok védelmét.

A Financial Times című brit napilap úgy tudja, hogy Kína felajánlotta, hogy több félvezetőt vásárolnak az Egyesült Államokban, csökkentve a dél-koreai és tajvani importot. Tavaly Kína 2,6 milliárd dollár értékben importált chipeket az Egyesült Államokból.

Kínai tisztviselők rohamtempóban dolgoznak azon is, hogy június vége helyett már májusban véglegesítsék annak a törvénytervezetnek a szövegét, amely lehetővé teszi külföldi pénzügyi csoportoknak, hogy többségi tulajdont szerezzenek kínai értékpapír-kereskedő vállalatokban.

Donald Trump amerikai elnök múlt héten csütörtökön írta alá azt a memorandumot, amelynek alapján vámot vetnek ki kínai importárukra, a szellemi tulajdonjogok megsértésére és technológiai transzferek kikényszerítésére hivatkozva. Pénteken pedig hatályba léptek az acél- és alumíniumtermékek amerikai importjára kivetett vámokról szóló elnöki nyilatkozatok. Válaszul Kína bejelentette, hogy 3 milliárd dollárnyi amerikai importtermékre tervez vámot kivetni.