Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Új Demokrácia előnye miatt éppen fellélegezhetett volna Európa - az euró legalábbis erősödött, az EUR/USD 1,27-re ment fel -, amikor megszólalt a potenciális koalíciós partner Paszok, és tovább bonyolította a helyzetet. A Telegraph ugyanis arról tudósított, hogy a párt egyik képviselője, Anna Diamantopoulou szerint nem mennek bele olyan koalícióba, amiben nincsen benne a Sziriza - írja az Index. Közép-európai idő szerint este 11 tájban, 79 százalékos feldolgozottságnál az Új Demokrácia 30,1 százaléknál (130 hely), a Sziriza 26,6 százaléknál (71 hely), a Paszok pedig 12,5 százaléknál (33 hely) tartott.  Ha az első és a harmadik helyezett koalícióra lép, több mint kétszer annyi képviselőt küldhetnek a parlamentbe, mint a Sziriza. Végleges adatokkal hétfőn jelentkezünk.

Ha a Paszok valóban a Sziriza bevonásához ragaszkodik, az még az Új Demokrácia győzelme esetén is alaposan megnehezíti egy olyan kormány megalakítását, ami nem szeretné alapjaiban újratárgyalni az EU-val kötött egyezséget - ez ugyanis a Sziriza egyik fő választási ígérete.

Egy nyilatkozatában ráadásul minden pártot koalícióra hívott Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia vezetője. "A görög emberek ma az európai irányra szavaztak és arra, hogy bent maradjunk az eurózónában, és hajtsuk végre azokat az intézkedéseket, amik munkahelyeket teremtenek. Nem lesznek újabb kalandjaink. Nem fogjuk megkérdőjelezni Görögország helyét Európában. Felhívjuk az összes olyan politikai pártot, ami figyelembe veszi ezeket a célokat, hogy vegyen részt egy nemzeti egységkoalícióban. Nincs vesztegetni való időnk, az országot kormányozni kell" - mondta Szamarasz.

Alexisz Ciprasz(képünkön), a Sziriza vezetője telefonon gratulált a győzelemhez Antonisz Szamarasznak, az Új Demokrácia vezetőjének, miután a felmérések és a részleges eredmények is a jobboldali párt győzelmét vetítik előre. A Sziriza jelezte, hogy erős ellenzéki szerepre készül, és kizárta annak a lehetőségét, hogy belépne egy koalícióba - a küzdelmet folytatni fogják. Mivel korábban a Paszok egyik képviselője azt mondta, hogy a párt nem lép be olyan koalícióba, amiben nincsen benne a Sziriza, nehéz napok várhatnak az Új Demokráciára, aminek győzelem esetén három napja van koalíciót alkotni.

A ma esti nyilatkozatok tehát nem vetítenek előre könnyű koalíciós tárgyalásokat: a várható nyertes Új Demokrácia mindenkivel tárgyalna, azonban kérdés, hogy ki lesz erre nyitott. Az eddigi nagykoalíciós partner Paszok jelezte, hogy a Sziriza nélkül nem lép be koalícióba, a Sziriza pedig kizárta, hogy olyan koalíció tagjává váljon, ami támogatja a megszorítások folytatását. Ha tartják magukat a nyilatkozatokhoz, az Új Demokrácia arra kényszerülhet, hogy a kisebb pártoknál kezdjen házalni, amik azonban kivétel nélkül elutasítják az uniós mentőcsomag feltételeit.

Várhatóan az Új Demokrácia először azon lesz, hogy megpuhítsa a Paszokot, ami azért lehet nehéz, mert a pártnak éppen az eddigi megszorítások miatt esett drámaian a népszerűsége: míg 2009-ben még több mint 40 százalékot kaptak, addig a mostani választásokon már csak 12-13 százalékra számíthatnak.

A hétfői nap fő kérdése lehet tehát, hogy végül belemegy-e egy koalícióba a baloldali Paszok. Míg a párt egyik képviselője azt mondta, hogy a Sziriza nélkül nem lépnek koalícióra senkivel, addig a párt vezetője, Evangelosz Venizelosz arról beszélt, hogy nincs vesztegetni való idő, minél hamarabb kormányt kell alakítani.

Venizelosz szerint is benne kellene lennie a Szirizának a koalícióban, azonban elemzők szerint ehhez az igényéhez nem fog tudni sokáig ragaszkodni a Paszok, miután a Sziriza jelezte, hogy ellenzéki szerepre készül. "A Paszok nem lesz képes ellenállni ekkora nyomásnak" - mondta Wolfgango Piccoli, a londoni Eurasia Group elemzője a Bloombergnek, utalva arra, hogy az ellenállással a párt azt kockáztatja, hogy folytatódik a káosz az országban, pár héten belül pedig bekövetkezhet az államcsőd.

Egyes elemzők szerint a Paszok a Szirizára szeretné hárítani a felelősséget: "A Paszok a lépéssel olyan helyzetbe hozná a Szirizát, amiben ő válik felelőssé a kormányzás összeomlásáért, de legalábbis elveszik az a lehetősége, hogy ellenzékbe vonulva hagyja bukni a Paszokot és az Új Demokráciát. Ez egy drámai játék, ami folytatódó káosszal, és akár újabb választásokkal is fenyeget" - írja Joe Weisenthal, a Business Insider elemzője.