A finn pénzügyminiszter délután közölte, hogy egyelőre nincs megállapodás a görög mentőcsomag utolsó részletéért cserébe Athén által meghozandó reformintézkedésekről, az euróövezet pénzügyminiszterei csütörtökön már nem is folytatják az egyeztetést.

Mára ennyi. Az intézmények és Görögország folytatják a munkát. Később újra összeül az Eurócsoport, de biztosan nem ma - közölte az egyik népszerű mikroblog-oldalon keresztül Alexander Stubb.

Meg nem erősített sajtóértesülések szerint az eurózóna pénzügyminiszterei szombaton ülhetnek össze ismét Brüsszelben.

Görögországnak jövő kedden több mint másfélmilliárd eurót kell törlesztenie az IMF-nek, de mostanra világossá vált, hogy erre aligha van elég pénze. Ugyanazon a napon jár le az a megállapodás, amelyet februárban négy hónappal meghosszabbítottak, és amelynek keretében Athén a neki folyósítható mentőcsomag utolsó 7,2 milliárd eurós részletét még lehívhatná. Ehhez viszont a hitelezők csak akkor járulnak hozzá, ha Athén hiteles reformintézkedésekkel garantálja az államháztartás fenntartható egyensúlyát. Ez az, amiről idestova öt hónapja nem sikerül megállapodni.

A görög bankrendszer likviditását az EKB biztosítja úgynevezett rendkívüli likviditási segítségnyújtás keretében, amelyet viszont csak fizetőképes feleknek nyújthat. Ha ezt az EKB nem képes folytatni, akkor a görög bankrendszer fizetőképességét a görög jegybanknak kellene biztosítania, amit viszont csak úgy tud megtenni, ha Görögország saját törvényes fizetőeszközt vezet be, amivel de facto kilépne az euróövezetből.