Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Szolidaritás melletti legjelentősebb lengyel szakszervezet, a Lengyelországi Szakszervezeti Szövetség (OPZZ) nem ért ugyan egyet a vasárnapi kereskedelmi boltzár ötletével, ám követeli, hogy minden vasárnapi munkáért legalább két és félszer akkora bért fizessenek, mint a hét többi napján végzett munkákért - írta a gazeta.pl.

Az OPZZ kiadott egy nyilatkozatot, amelyben vitába száll a Szolidaritás régi követelésével, a vasárnapi kereskedelem tilalmával. Ebben következetlennek minősíti a versenytárs érdekvédők javaslatát, főként azért, mert nem szól a fizetésekről. Szerintük több százezer lengyel dolgozik vasárnap, gyakran nagyon alacsony bért kapva ezért.

Ahelyett, hogy szelektíven korlátoznák egy ágazat munkáját, olyan megoldást akarunk, amely minden vasárnap dolgozó ember helyzetét javítaná - írja az OPZZ. Nevezetesen két és félszeres bért akarnak mindenkinek, aki vasárnap dolgozik. A minimális órabér 32,5 zloty (2400 forint) lenne. Azokat a cégeket, amelyek nem akarnának magasabb bért fizetni, egyszerűen bezáratná az OPZZ.

A lengyel kormány márciusban elfogadta a vasárnapi kereskedelem tilalmára vonatkozó javaslatok egy részét, de még nem határozták meg azokat a vasárnapokat, amelyeken ez kötelező lesz. Ez azt jelenti, hogy akár minden vasárnapra vonatkozhat a tilalom.