Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sok cég trükközött eddig azzal az Európai Unióban, hogy az egyik tagállamba bejelentett munkavállalóját egy másikban az ott általánosnál alacsonyabb fizetésért dolgoztatta. Most viszont, ha egy hazai cég külföldön dolgoztatja alkalmazottait, azoknak ugyanolyan bért kell kapniuk, mint a külföldi cég dolgozói kapnak az adott országban. Mondjuk egy építkezésen a munkásoknak ugyanolyan bért kell majd kapniuk, mint a németországi kollégáiknak.

"A kiküldött alkalmazottaknak végre ugyanolyan munkavégzési feltételeket garantálnak majd. Ugyanolyan munkáért ugyanakkora bért fognak kapni, ha egyugyanazon helyen dolgoznak" - idézik a cikkben Marianne Thyssen az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős tagját, aki a keddi döntést méltatta a hétvégén.

Az EP szerint az új szabályozás nagyobb védelmet nyújt a külföldön kiküldetésben dolgozóknak, a vállalatok számára pedig Európa-szerte igazságos versenyhelyzetet teremt. Miután az unió miniszteri tanácsa elfogadta a módosítást, az uniós tagországoknak két éven belül alkalmazniuk kell az új jogszabályt.

A módosítás megközelítőleg 90 ezer szlovákiai munkavállalót érint majd, azaz ennyien dolgoznak külföldön szlovákiai cég által. A jogszabály egyelőre nem vonatkozik a kamionsofőrökre és a külföldi fuvarozókra. Magyarországon az itthon élő, külföldre ingázó dolgozók számát 110 ezerre teszik, de közülük kevesebben lehetnek, akik kiküldetésszerűen dolgoznak, magyar céghez bejelentve, de külföldön.

Fotó forrás: Pixabay.