Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Visszalépett a pártelnök-miniszterelnöki posztért folytatott versenyből Andrea Leadsom energiaügyi államtitkár, így egyedüli jelöltként Theresa May belügyminiszter megválasztásáról kell dönteniük a toryknak - jelentette a BBC. Leadsom a hét végén olyan kijelentést tett, amely egy hozzá közel álló forrás szerint a bocsánatkérés ellenére túl mély politikai sebet ejtett rajta.

Egy interjúban félreérthetően azt mondta, hogy azért jobb jelölt Maynél, mert ő három gyermek anyja, vetélytársának viszont nincs gyermeke. Ezt követően hétfőn elnézést kért, ám úgy ítélhették meg tanácsadóival, hogy a politikai korrektség ilyen megsértésével kiírta magát az ország vezetéséért folyó versenyből.

Felgyorsulhat a választás

A hír legfontosabb következménye, hogy felgyorsulhat az elnökválasztási folyamat, amelyben az eddigi tervek szerint szeptember 9-én hirdettek volna eredményt. Gordon Brown munkáspárti miniszterelnök egyedüli jelöltként elődje, Tony Blair lemondása után 38 nappal vette át az ország vezetését. David Cameron kormányfő június 24-én, a népszavazás elvesztése után jelentette be lemondását.

Theresa May Cameronhoz hasonlóan a Remain mellett kampányolt június 23-a előtt (míg Leadsom a Leave támogatója volt), ám az elmúlt napokban többször leszögezte, hogy a "Brexit means Brexit", azaz nincs visszaút a kilépéstől.

Programhirdetés

Ugyanakkor hétfőre tervezett beszédében a kiszivárogtatott részletek szerint javasolni fogja, hogy a brit vállalatok vezetőségében kapjanak helyet a munkavállalók képviselői is, ami arra utalhat, hogy lehetőséget kíván nyújtani a cégek munkaerő-felvételének befolyásolására.

Ez lehet az egyik megoldás arra, hogy a vállalatok ne bevándorlókkal helyettesítsék a helyi munkavállalókat, következésképpen a szabad munkaerő-áramlás uniós elvét betartva korlátozzák az érkezésüket. Ez hasznos lehet, ha norvég mintájú (azaz az egységes európai piachoz hozzáférést biztosító, de uniós befizetést és az emberek szabad mozgását is garantáló) szerződést akarnak kötni az EU-val - a szerk.

Leadsom lemondása nyomán a font erősödni kezdett, és megközelítette az 1,3 dollár/fontos szintet. Az energiaügyi államtitkárt a piacon sokan túlságosan tapasztalatlannak ítélték az ország vezetésére, így visszalépését jó hírnek tarthatják. Ugyanez a helyzet a bizonytalanság enyhülésével.