Orbán már megint előhúzta a migrációs kártyát, az egyetlen érvet, amivel évek óta dobálózik. Félelemkeltés és hazugságok terjesztése: ez a Fidesz tudománya, ám ennek semmi köze nincs a választók valódi problémáihoz - mondta a Népszavának Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője Orbán Viktor kormányfő múlt pénteki kampánynyitó beszédéről.

A belga politikus szerint a magyarokat inkább a demokrácia és a jogállam elleni támadások, a közigazgatást romboló korrupció, az egészségügy szörnyű helyzete és a környezet állapota aggasztják. A válaszokért pedig egyre inkább Európához fordulnak, mert a saját kormányukban nem bíznak.

Margaritisz Szkinasz az Európai Bizottság szóvivője nem kívánt reagálni arra, hogy a magyar miniszterelnök "ortodox szocialistának" nevezte Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, illetve azt javasolta, hogy vonják el az EU intézményeitől a migráció kezeléséhez szükséges jogköröket.

Orbán Viktor beszédében rámutatott, hogy a bevándorlás az egyik probléma, ami az Európai Unió lakóit aggasztja. Ugyanakkor leegyszerűsítve tálalja és egyértelműen belpolitikai célokra használja fel ezt az ügyet - véli Eric Maurice, a Robert Schuman Alapítvány brüsszeli irodavezetője. A szakértő szerint nem arról kell vitatkozni, hogy ki van a migráció ellen és ki van mellette, hanem arról, hogy a jelenséget hogyan kell kezelni. A magyar miniszterelnök azonban nem kínál megoldási javaslatokat.