Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A megosztottság, a bezárkózás, a befelé fordulás erői ismét munkálkodnak. Félelmet gerjesztenek és gyűlöletet, kihasználva a gyengeségeket, a lemaradásokat, a tévedéseket és a hibákat" - mondta Francois Hollande a douaumont-i katonai temetőben tartott megemlékezésen, ahol mintegy 130 ezer német és francia katona nyugszik.

"Európát a bajok okaként jelölik meg, elfelejtve azt, hogy a katasztrófából született meg Európa" - tette hozzá a francia államfő a Franciaországot és Németországot egymással szembefordító két világháborúra utalva.

"Feladatunk Verdun vérrel áztatott földjébe van írva: szeressük a hazánkat, de óvjuk meg közös házunkat, Európát, amely nélkül a történelem viharainak lennénk kiszolgáltatva!" - fogalmazott a francia elnök. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió "a demokratikus országok legnagyobb közössége, amely számos, békéről álmodó nép számára továbbra is példaként szolgál", ugyanakkor egy védelemre szoruló "törékeny közösség".

A francia elnök szerint Franciaországnak és Németországnak "kiemelt felelőssége van" egy olyan európai projekt megvalósításában, amely "nagyobb védelmet és biztonságot nyújt az itt élő népek számára", "a szövetségi rendszer kereteiben megvédi a kontinenst, véget vet a határain zajló konfliktusoknak", mint például Ukrajnában, "harcol a terrorizmus és a fanatizmus ellen", ugyanakkor "befogadja a tragédiák és mészárlások elől menekülő embereket, akik menedéket keresnek".

Egyedül nem megy

Angela Merkel szintén utalt Európa "gyengeségeire" a menekültválsággal kapcsolatban, de szerinte az első világháború áldozataira úgy tudunk a legjobban emlékezni, ha nem felejtjük el azokat a tanulságokat, amelyeket Európa levont az elmúlt évtizedek katasztrófáiból. "Nyitottnak kell lennünk egymás iránt ... számomra ettől sikeres Európa" - hangsúlyozta. "Ha kizárólag nemzeti szinten gondolkodunk, nem tudunk előrelépni. Ez ugyanúgy érvényes az európai adósságválságra, mint a menekültek befogadására" - tette hozzá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Charles de Gaulle francia elnök és Konrad Adenauer német kancellár között létrejött "bizalmi viszony", majd az 1962-ben megkötött német-francia barátsági szerződés "számunkra az egyik legdrágább örökség".

Az első világháború több mint félmillió elesett katonát, sebesültet és eltűntet követelő tíz hónapos öldöklésének kelet-franciaországi helyszíne az 1960-as évektől a német-francia megbékélés egyik fő jelképe. 1984-ben Helmut Kohl német kancellár és Francois Mitterrand francia elnök a douaumont-i katonai temetőben egymás kezét fogva emlékezett a szakadó esőben a csata áldozataira.

A századik évfordulós ünnepség kezdeteként Francois Hollande és Angela Merkel délelőtt a consenvoye-i német katonai temetőben közös esernyő alatt sétált végig a szakadó esőben a 11 ezer német katona sírja előtt, majd ellátogattak a verduni polgármesteri hivatalba, ahol először fogadtak német vezetőt. Samuel Hazard polgármester mindkettőjüknek átadta a De Gaulle Adenauer-díjat, a békéért tett tevékenységük elismeréseként.

Egy kis Brexitezés is volt

Munkaebédjükön európai kérdésekről tárgyalt a két ország vezetője, többek között a menekültválságról és a Brexitnek, Nagy-Britannia Európai Unióból való esetleges kilépésének a veszélyéről is, erről június 23-án tartanak népszavazást a britek.

A megemlékezés európai jellegének hangsúlyozására a felújított verduni múzeum avatásán, és a 3400 német és francia gyermek részvételével rendezett látványos ünnepségen ott volt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is.