Kedden az Ellátási Menedzsment Intézet (Institute of Supply Management - ISM) gyártási indexe augusztusba 49,1-re pontra süllyedt - ez a legalacsonyabb szint 2016. januárja óta. Az 50-nél kisebb szám csökkenést jelent a skálán, vagyis zsugorodóban van a kibocsátási mutató.

Timothy Fiore, az ISM gyártási üzleti felmérési bizottságának elnöke szerint ezáltal a múlt hónapban egy 35 hónapos bővítési ciklus véget ért. Noha az egy hónap nem tendencia, ez egy újabb adat, amely az amerikai gyárak folyamatos visszaesésére utal - írja a CNN.

Hiába közölte tőzsdenyitás előtt az adatokat az ISM, az amerikai részvényindexek már kedden súlyos esésbe kezdtek. A Dow kedden 400 pontot süllyedt.

Fiore szerint a kereskedelem továbbra is a legjelentősebb kérdés a feldolgozóipar számára - "az új export megrendelések erőteljes visszaesést jeleznek". Az ISM új exportrendelési indexe augusztusban 43,3-ra esett, ami 2009. április óta a legalacsonyabb érték, de az egy válsággal terhelt időszakban mutatkozott.

"A feldolgozóipar megcsömörlött, és most recesszióban van. Ez már hivatalos" - írta Chris Rupkey, a MUFG vezető pénzügyi közgazdásza a befektetőknek szóló értesítésben. A szakértő szerint a kereskedelmi háború elvette a gyártócégek önbizalmát.

Az indexet az országban körülbelül 300 gyártó cég havi megkérdezésével készítik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!