Németországot - a világ negyedik legnagyobb gazdaságát, az USA, Kína és Japán után - gyakran minősítik Európa motorjának, ám ez az erőforrás messze nincs olyan acélos állapotban, mint az sokan gondolják - idézi egy közgazdász szakértő véleményét a CNBC. Carl Weinberg, a High Frequency Economics tanácsadó cég vezetője két érzékeny ponton is repedéseket lát.

Az egyik a fogyasztói kiadások alakulása. A kiskereskedelmi eladások folyamatosan lassulnak azóta, hogy 2015 közepén elérték növekedési csúcsukat. Az elmúlt hat hónap adatai alapján Weinberg kifejezetten összeomlásnak látja a folyamatot - derült ki a cége ügyfeleinek küldött e heti elemzéséből.

Bajok vannak

Az adatok azt mutatják, hogy a német gazdaság gondokkal küszködött az elmúlt hat hónapban annak ellenére, hogy az elmúlt év végén némileg nekilendült a növekedés. A jövedelmek bővülése drámaian lassul, és egyelőre messze nem tudjuk, mi ennek az oka.

A belső eladások gyengülésével párhuzamosan a külső kereslet is gyengül - folytatja elemzését Weinberg. Az export éves összehasonlításban nem bővült. A nettó kivitel emelkedett, de a bruttó export stagnálása azt mutatja, hogy az export célú termelés nem nő. Összességében sem a belső fogyasztói kiadások, sem az export növekedése nem hajtja a gazdaságot, ami stagnálásra kárhoztatja az ipari termelést.

A héten megjelent makroadatok szerint az ipari termékek új megrendelésállománya 7,4 százalékkal hanyatlott januárban. Ez a legnagyobb havi csökkenés a válságos 2009-es év óta. A Reuters számításai szerint az év első hónapjában 10,5 százalékkal csökkent a belső kereslet és 4,9 százalékkal estek vissza a külföldi megrendelések.

Vegyék figyelembe!

Ezzel szemben az ipari termelés 2,8 százalékos emelkedése áll. Ez nagy változás a decemberi 2,4 százalékos csökkenés után. Carsten Brzeski, az ING elemzője szerint az utóbbi adatpár azt bizonyítja, hogy a decemberi visszaesést az ünnepek és a hideg tél okozhatták. Ugyanakkor az elmúlt egy évben nem bővült érdemben az ipari termelés, ami arra utal, hogy a német ipar nagyon nehezen birkózik meg a gazdaság stagnálásával.

Weinberg konklúziója szerint a német gazdasági mutatók arról tanúskodnak, hogy Európa motorja akadozik. A repedések világosan láthatók, ezért azt ajánlja a befektetőknek, hogy ezt a gondot vegyék figyelembe pénzügyi döntéseik meghozatala előtt.