A gazdasági teljesítmény mintegy kétharmadát adó feldolgozóipari és szolgáltatóipari szektor adatait egyesítő összetett BMI júliusban 55,7 pontra csökkent a júniusi 56,3 pontról, de továbbra is messze meghaladja a növekedést a lassulástól elválasztó 50 pontot.

A német összetett BMI 54,1 pontra esett a júniusi 56,4 pontról, főleg azért, mert a szolgáltató szektor növekedése tíz hónapos mélypontra süllyedt - írja az MTI.

Trevor Balchin, az IHS Markit közgazdásza hangsúlyozta, hogy a lassulás ellenére a német gazdaság továbbra is szolid ütemben bővül, és az enyhe lanyhulás hat éve a legerősebb negyedévet követi. Az intézet arra számít, hogy a német GDP az idén 2011 óta a legmagasabb ütemben, 2 százalékkal emelkedik. (Felpörgött az euróövezet gazdasága.)

Franciaország hasonló képet mutat, az összetett BMI 55,6 pontra süllyedt a júliusi 56,6 pontról. Ezen belül a szolgáltatási BMI 56,9 pontról 56 pontra esett ugyan, de a fejlődés változatlanul impozáns. A növekedést egyaránt táplálják kedvező euróövezeti és globális tényezők, de hozzájárul a politikai bizonytalanság enyhülése is - értékelte az IHS Markit.

Németországgal és Franciaországgal ellentétben az olasz szolgáltató szektor 10 éve a legnagyobb lendületet mutatta júliusban, az elemzők által várt 54,1 százalékkal szemben a szolgáltatási BMI 56,3 pontra ugrott a júniusi 53,6 pontról. Az összetett BMI 54,5 pontról 56,2 pontra emelkedett.