Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfői közleménye szerint a kiemelt témák között szerepel a NATO és az Európai Unió együttműködése, valamint a NATO keleti és déli határán kialakult válsághelyzet. A magyar delegációt Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnöke vezeti.

Az EU-tagállamok legmagasabb szintű katonai vezetői a találkozó első napján, kedden üléseznek Patrick de Rousiers vezérezredes, az EU Katonai Bizottságának elnökének vezetésével. Az ülés témái között szerepelnek például a műveletek és missziók sikeres végrehajtásának kulcskérdései: gyorsreagálás, erőgenerálás, pénzügyi háttér biztosítás, és ami - mint a HM kiemelte - "magyar szempontból kiemelt prioritást élvez", az EU és a NATO közötti együttműködés. Mindemellett az EU aktív műveletei és kiképző missziói helyzetértékelése, a déli és keleti határaink mentén található válságok lehetséges kezelése kiemelt elemként kerül az Európai Unió Katonai Bizottság elé.

A tárgyalássorozat második felében a NATO-tagországok vezérkari főnökei vitatják meg az aktuális kérdéseket. Az értekezletet a szolgálatát júniusban befejező Knud Bartels vezérezredes, a Katonai Bizottság elnöke vezeti, de részt vesz rajta Philip Breedlove vezérezredes, a Szövetséges Erők európai főparancsnoka és Jean-Paul Paloméros vezérezredes, a Szövetséges Erők transzformációs főparancsnoka. Az értekezleten értékelik a Walesben elfogadott Készenléti Akcióterv harmadik kidolgozói fázisát és meghatározzák a további munka irányvonalait. A napirend aktualitását az adja, hogy ezzel a fázissal befejeződött a NATO gyorsreagálású képességének, a válságkezelés folyamatának, valamint a vezetési rendszerének fejlesztésére és átalakítására vonatkozó koncepciók kidolgozásának időszaka - hangsúlyozta a HM.

Ezt követően a partnerországokkal történő együttműködési programokat, kiemelten a gyakorlatokon való részvételeket, majd a folyamatban lévő koszovói (KFOR) és afganisztáni (Resolute Support) műveleteket tekintik át. A regionális biztonsági helyzet áttekintésének keretében a vezérkar főnökök tájékoztatást kapnak a NATO keleti és déli határán kialakult válság helyzetről. Ezt követi az ukrán fegyveres erők átalakításának terveiről és a NATO és Ukrajna együttműködése perspektíváinak, valamint a NATO és Grúzia közötti megerősített együttműködési csomag végrehajtási állapotának az áttekintése.

A bizottsági ülés második napján a vezérkar főnökök tájékoztatást kapnak a kidolgozás alatt lévő szövetségi politikai irányelvek helyzetéről. Ezt követően a megújult NATO gyorsreagálású képesség kialakításának aktuális kérdéseit vitatják meg - olvasható a HM közleményében.