Az orosz kormány "sebészi pontosságú megtorló csapást" fontolgat Ukrajna területén lévő célpontok ellen, hogy kiiktassa azokat a tüzelőállásokat, ahonnan az Oroszországban becsapódott két lövedéket kilőhették - idézte a RIA Novoszty hírügynökség a Kommerszant című lap értesülését. A türelmünk véges, ugyanakkor nem tervezünk kiterjedt támadást - értesült az újság egy a Kremlben dolgozó forrástól.

Csak az orosz területet fenyegető kilövőhelyeket támadjuk meg, ha döntés születik a válaszcsapásról - fejtegette az illetékes. Az illető úgy gondolja, hogy a moszkvai kormány pontosan ismeri azokat a pontokat, ahonnan az egy ember életét kioltó, kettőt megsebesítő két lövedék érkezett.

A kiszivárogtatott terv összecseng azzal, amit Jevgenyij Buszmin, az orosz parlament felsőházának frakcióvezető-helyettese vasárnap mondott a RIA Novosztyinak. Eszerint úgy gondolják, hogy a megfelelő állások kilövésével megelőzhetik az Oroszországot elérő további támadásokat. Az orosz vezetés egyre inkább úgy érzi, míg korábban nem kerültek célkeresztbe oroszországi célpontok, addig az elmúlt napokban elszaporodtak a provokációk. Emögött az állhat, hogy nincs más lehetőség arra, hogy belekeverjék Oroszországot az ukrán hadsereg és a szeparatista csoportok között kialakult állóháborúba.

Buszman képviseli a rosztovi régiót az orosz törvényhozásban, azt a térséget, ahova a két lövedék becsapódott. Szerinte nem tehetnek mást, mint hogy - akárcsak az EU, az USA vagy Izrael, amelyek hasonló helyzetekben szintén ezt teszik - precíziós bombázás alá veszik a kilövőhelyeket.

Az orosz külügyminisztérium vasárnap már felhívta a figyelmet arra, hogy a fegyveres provokációknak visszafordíthatatlan következményei lehetnek. Moszkva kemény figyelmeztető iratot (demarche) juttatott el a kijevi vezetésnek.