Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angela Merkel megkeményítette ellenállását az eurózóna adósságmegosztásának bármely formájával szemben, amivel Németországot ütköző pályára állította a négy legbefolyásosabb európai vezetővel és az európai államok túlnyomó többségével is - jelentette a Bloomberg. Egy berlini konferencián kijelentette: nem tartja elképzelhetőnek sem az eurókötvények, sem a - rövidebb lejáratú - európai kincstárjegyek, sem a közös betétbiztosítás bevezetését, egyszóval a közös felelősségvállalást.

Ezek szerinte gazdaságilag rosszak és szándékaikkal ellentétes hatást érnének el, emellett ellenkeznek a német alkotmánnyal. Nem bölcs dolog azt mondani, hogy a hét végi brüsszeli uniós csúcsértekezleten minden szem újra Németországra szegeződik majd. Amikor a csütörtökön kezdődő tanácskozásra gondolok, akkor attól tartok, hogy a vita túlságosan eltolódik a közös felelősségvállalás ügyére, és túl kevéssé szól majd a nemzeti vállalások közös európai ellenőrzéséről, illetve a strukturális reformokról.

Soros megmondta

A német kancellárnak egy a gazdasági növekedés és a közös európai kockázatvállalás mellett egyre erősebben elkötelezett, bővülő blokkal kell szembenéznie, ha ennyire ragaszkodik álláspontjához. Nem csupán az eurózóna második, harmadik és negyedik legnagyobb államának vezetői, a francia, az olasz és a spanyol kormányfő szállt síkra ezek mellett, hanem az unió négy legbefolyásosabb vezetője, az Európai Bizottság, az EU és az ECB elnöke, illetve az eurócsoport első embere, továbbá Soros György magyar származású befektető is. Utóbbi tegnapi cikkében az adósságok egy részének meghatározott időre szóló közös kezelését ajánlotta.

Soros emellett személyre szólóan bírálta Angela Merkelt, mondván: a kancellár erős vezetővé vált az elmúlt években, de rossz útra tereli Európát - fejtegette a Bloombergnek adott interjújában. Az német álláspont változatlansága egyfajta válasz Európa fő nemzetközi partnerei, az USA, Kína és India kérésére is, miszerint Németország tegyen többet az európai válság lecsengetése érdekében. Merkel a G20 múlt heti csúcsértekezletén - európai vezetőtársaival egyetemben - megígérte, hogy mindent megtesz a helyzet rendezéséért.

Csak szívózik a kancellár?

Merkel óvatos stratégiát követ - mondja Eric Wand. a londoni Lloyds Banking Group kötvénystratégája. Először előjött a fiskális paktum igényével, amit elnyomott az EU-tagországok túlnyomó többségének torkán, majd ez követő lépésként kezdeményezi, hogy növeljék Brüsszel ellenőrzési lehetőségeit a nemzeti költségvetések felett. A kancellár számára ezeknek a követelményeknek a teljesítése lépéseket jelent abba az irányba, hogy végül elfogadja az adósságmegosztás lehetőségét. Az unió ellenőrzésének erősítése természetesen azt jelenti, hogy mérséklődik a tagállamok szuverenitása, ami - úgy tűnik - leginkább a franciák szemét csípi.

A hét végi csúcs előkészítésének részeként ma találkozik Párizsban a német, az olasz, a francia és a spanyol pénzügyminiszter, holnap pedig Merkel-Hollande csúcs lesz. A kancellár álláspontja immáron összefoglalható egy tőmondatban: a felelősségvállalásnak és az ellenőrzésnek kéz a kézben kell járnia. A cél a valódi, azaz nem a felvizezett, langyos politikai unió.