Olli Rehn és Dominique Strauss-Kahn Brüsszelben adott ki közös közleményt, amelyben leszögezték, hogy a portugál gazdaság nehéz kihívások előtt áll, és a program sikeréhez nemzeti erőfeszítésre lesz szükség, minden érintett szereplő bevonásával. Az összeg nagysága is jelzi, hogy a nemzetközi közösség eltökélt Portugália sikerének előmozdításában - áll a közleményben.

Sajtóértesülések szerint a megállapodásban szereplő előrejelzések azt valószínűsítik, hogy Portugália hazai összterméke (GDP) az idén és jövőre is várhatóan 1,5-2 százalék közötti mértékben csökken, és a munkanélküliség 12 százalék fölé emelkedik. Az egyezségben szerepel állítólag a közalkalmazotti fizetések és nyugdíjak befagyasztása 2013-ig, valamint különadó kivetése a magasabb nyugdíjakra.

Rehnék közleménye szerint a program három építőelemen alapul: egyfelől a gazdasági növekedést és a fiatalok munkához jutását igyekszik segíteni, másfelől ambiciózus intézkedéseket tartalmaz a belső államadósság és az államháztartási hiány csökkentésére, harmadrészt a pénzügyi szektor stabilitását kívánja biztosítani.

Az EU és az IMF a közlemény szerint elismeri, hogy a portugál néptől is jelentős erőfeszítésekre van szükség. Ennek fényében a nemzetközi szervezetek támogatják a hatóságok azon törekvését, hogy védelmezzék a leginkább sebezhető rétegeket, és az intézkedéseket szociális szempontból kiegyensúlyozottan hajtsák végre.

Görögország és Írország után Portugália a harmadik euróövezeti ország, amely a nemzetközi gazdasági válság miatt pénzügyi támogatásra szorul gazdaságának segítéséhez. Az euróövezeten kívül Magyarország, Románia és Lettország is kapott uniós segítséget pénzügyeinek stabilizálására.