Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a többségi frakciók által megszavazott, a lengyel jogállamiságra vonatkozó határozat többek között arra hívja fel a lengyel kormányt, hogy ítélje el a szombati függetlenség napi menetet. A határozat "idegengyűlölőnek és fasisztának" minősíti a mintegy 60 ezer fő részvételével megtartott rendezvényt, amelyen néhány rasszistának minősíthető jelszó is megjelent - írta az MTI.

"Lengyelország mentes az antiszemitizmustól és a rasszizmustól. Aki mást mond, távol áll az igazságtól" - szögezte le Szydlo a wpolityce.pl konzervatív hírportálnak nyilatkozva. Hozzáfűzte: a marginális incidenseket nem lehet az egész nemzettel azonosítani.

A szombati lengyel állami ünnep napján megtartott függetlenség menetén Szydlo szerint "a főleg fiatal hazafiak mellett provokátorok is akadtak", akiket egyes internetfelhasználók "oroszbarátok személyekként" azonosítottak. Mint mondta, lengyel kormányfőként, "de egyszerű állampolgárként is határozottan elhatárolódik a rasszista és az antiszemita magatartástól".

A lengyel függetlenség napján tartott felvonulás Varsóban, 2017. november 11.
Kép: (Fotó: AFP PHOTO/JANEK SKARZYNSKI)

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi az oka a Lengyelországgal szembeni újabb támadáshullámnak, Szydlo úgy vélekedett: a varsói példa "nagyon ijesztő az európai elit számára", hiszen "az erős játékosoknak eddig alárendelt ország mind öntudatosabbá válik".

A menet kapcsán az EP liberális képviselőcsoportját vezető Guy Verhofstadt szerdán kijelentette, hogy "több ezer fasiszta, újnáci, fehér fajvédő masírozott Varsó utcáin", és "mindez 300 kilométerre zajlott az auschwitz- birkenaui egykori haláltábortól", majd hozzáfűzte, soha nem gondolta volna, hogy ez még megtörténhet Európában.

Witold Waszczykowski külügyminiszter az ilyen kijelentésekre reagálva leszögezte: a kormányt megdöbbentette ezeknek a nyilatkozatoknak a hangneme, és egyes képviselők az ilyen felszólalások kapcsán biztosan panaszt fognak tenni gyűlöletbeszéd miatt.

A lengyel külügyminiszter bejelentette, hogy Beata Szydlo a közeljövőben Franciaországba látogat, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel fog tárgyalni.

Az EP-vita hangnemére reagálva Andrzej Duda lengyel államfő szerda este elfogadhatatlannak minősítette az ellenzéki Polgári Platform Strasbourgban felszólaló EP-képviselőinek "és koalíciós partnereinek" magatartását és beszédstílusát. "Ez hazug beszéd, mely Lengyelország, a lengyelek, a lengyelek választásának joga ellen irányul. Hova lett a demokrácia iránti tisztelet?" - olvasható az államfőnek a Twitter internetes közösségi oldalon közölt bejegyzésében.

Címlapkép forrása: AFP PHOTO/Attila Kisbenedek