Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós parlament tájékoztatása szerint a vízhiányt a kezelt szennyvíz mezőgazdasági újrahasznosításával megoldani szándékozó jogszabálytervezetről elfogadott álláspont a visszanyert víz előállítására, célba juttatására és tárolására vonatkozó szabályokat és kockázatkezelési lépéseket is tartalmaz.

A visszanyert, azaz a települési szennyvíztisztító telepekről származó, kezelt szennyvizet nyersen fogyasztandó, vagy feldolgozandó élelmezési célú termények, vagy nem emberi fogyasztásra szánt termények öntözésére használják majd.

Az EP-képviselők véleménye szerint az Európai Bizottságnak öt éven belül fel kell mérnie, vajon az újrahasznosított víz más módon is felhasználható-e. Mint közölték, ezalatt a tagállamok engedélyezhetnék a visszanyert víz egyéb felhasználását, például az iparban, vagy a környezetvédelem terén.

Az EP tájékoztatása szerint az Európai Unió vízforrásai egyre nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, amely vízhiányhoz és a vízminőség romlásához vezet. Az éghajlatváltozás, a kiszámíthatatlan időjárás és a szárazság az ember által lakott települések és a mezőgazdaság megfelelő ivóvíz-ellátását veszélyezteti.

A megfelelően kezelt szennyvíz - elsősorban mezőgazdaságban történő - használatával csökkenthető a vízkitermelés. Az Európai Bizottság szerint az elmúlt 30 évben drámaian megnőtt a szárazságok gyakorisága, intenzitása, és környezeti és gazdasági hatása. Az unió vízforrásaira a vízkitermelés - különösen a mezőgazdasági öntözés, és az ipari, valamint a lakossági felhasználás - jelenti a legnagyobb veszélyt.

Az unió jelenleg évente 1,1 milliárd köbméter vizet nyer vissza, 2025-re ez akár 6,6 milliárd köbméterre emelkedhet, amelynek érdekében kevesebb, mint 700 millió eurót kellene befektetni - tették hozzá.

Az uniós szakminiszterekkel akkor kezdődhet el a tárgyalás a jogszabály végleges formájáról, ha az Európai Unió Tanácsa megegyezik közös álláspontjáról.