Nauert percekkel azt követően reagált, hogy Phenjan bejelentette a Szöullal folytatott tárgyalások felfüggesztését a jelenleg zajló dél-koreai-amerikai hadgyakorlat miatt.

A külügyminisztériumi szóvivő leszögezte: Washington a terveknek megfelelően folytatja a Donald Trump elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető között tervezett csúcstalálkozó előkészületeit. Majd emlékeztetett arra, hogy Kim Dzsongun korábban azt közölte, tisztában van annak szükségességével és hasznával, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea folytassa közös hadgyakorlatait.

A KCNA észak-koreai hírügynökség helyi idő szerint szerda hajnalban kiadott jelentése szerint a dél-koreai-amerikai gyakorlat miatt Észak-Korea lemondta a déli szomszédjával szerdára tervezett magas rangú találkozót is.

A phenjani kommunista rezsim állami hírügynöksége a múlt pénteken kezdődött Max Thunder fedőnevű manővert egy Észak-Korea ellen tervezett invázió főpróbájának, egyben pedig a Korea-közi kapcsolatok enyhülése ellen elkövetett provokációnak nevezte. A KCNA szerint "az Egyesült Államoknak alaposan fontolóra kell vennie, hogy mi lesz a tervezett észak-koreai-amerikai csúcs sorsa a provokatív hadgyakorlat tükrében".

A kép forrása: AFP Photo/Mandel Ngan.