Az eladósodás által hajtott gazdasági növekedés elérte a határait. Az adósságok növelése csak új problémákat okoz, buborékokat fúj, túlzott kockázatvállalásra ösztönöz, s zombivá változtatja a gazdaságot - mondta Wolfgang Schaeuble német pénzügyminiszter egy sanghaji konferencián, amelyet a G20 országok pénzügyi vezetőinek találkozójával összefüggésben rendeztek.

Schaeuble szerint az expanzív fiskális és monetáris politika, amelyet a kormányok alkalmaztak az elmúlt években a növekedés serkentésére egy új gazdasági válság alapjait fektethették le. Ezek az adósságnövelésen alapuló gazdaágpolitikák csak kevéssé tudták ösztönözni a növekedést, mindezt úgy, hogy az államadósságok és magánszektorbeli adósságok szintje már túl magas.

A fiskális és monetáris politika elérte határait. Ha azt szeretnénk, hogy a reálgazdaság növekedjen, akkor nem lehet elkerülni a komoly reformok végrehajtását. A további ösztönzőkről való beszélgetés csak eltereli a figyelmet a valódi tennivalókról. Épp ezért nem értünk egyet azzal, hogy a G20-aknak újabb ösztönzőcsomagokról kellene megállapodnia a globális gazdasági kilátások romlása miatt - szögezte le.

Schaeuble szavai meglehetősen egyértelmű választ jelentnek az IMF és az OECD napokban megjelent felhívásaira, amelyekben a piaci turbulenciák, illetve a globális gazdaság növekedését fenyegető egyre nagyobb kockázatok miatt a G20 államokat további gazdasági ösztönző intézkedések meghozatalára szólították fel.

Hasonlóan nyilatkozott a napokban Jack Lew, amerikai pénzügyminiszter is, aki szintén elutasította további ösztönző programok bevezetését. Mint kifejtette, szerinte nincs válság, épp ezért nincs is értelme válságintézkedéseket hozni.