Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Aggodalomra okot adó a szóbeli támadások és a korlátozó jogszabályok növekvő száma, amelyekkel a civil szervezetek szembesülnek egyes államokban - írták a strasbourgi székhelyű, 47 tagországot számláló Európa Tanács jelentéstevői a média- és szólásszabadság helyzetét vizsgáló dokumentumban az MTI szerint.

Emellett a médiában és a különböző online csatornákon keresztül terjedő hamis hírek veszélyeire hívták fel a figyelmet, ami káros hatással van a minőségi újságírás megítélésére és hitelességére. Ajánlásuk szerint a kormányoknak fokozniuk kell erőfeszítéseiket az internetes platformok felelősségének megállapítását biztosító jogszabályi környezet megteremtésére a véleménynyilvánítás szabadságának védelme és az álhírek terjedésének megakadályozása érdekében.

Az Európa Tanács égisze alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kulcsfontosságú annak biztosítása érdekében, hogy a nemzeti jogszabályok és jogi gyakorlatok összhangban legyenek az Emberi Jogok Európai Egyezményében meghatározott normákkal.

Magyarország a rossz példa

A túlzott koncentráció vagy a kormányzattal való együttműködés fokozódása miatt gyakran fennáll a média sokszínűségének hosszú távú fenyegetettsége. Ezzel kapcsolat megjegyezték: Magyarországon több kormánybarát médiatulajdonos jelentette be 2018 novemberében, hogy vállalataik tulajdonjogát átadják a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak (Kesma). Az alapítvány által irányított több kiadvány is nagy összegű kormányzati hirdetést kap.

Mogherini: valódi sajtószabadság nélkül nincs demokrácia

A demokratikus folyamatok minősége szorosan kapcsolódik a véleménynyilvánítás, valamint a média szabadságához és pluralizmusához. Valódi sajtószabadság nélkül nincs demokrácia - mondta Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a sajtószabadság pénteken esedékes világnapja alkalmából tett nyilatkozatában csütörtökön az MTI szerint.

A főképviselő véleménye szerint egyre gyakoribb "a szabad média mozgásterének csökkentése", ezen belül a hitelességének szisztematikus aláásására irányuló törekvések. Több újságíró is az életével fizetett vagy életveszélybe azért, mert másoknak kellemetlen igazságokat tárt fel.

Foglalkozni kell azzal, hogy a gyakori félretájékoztatást tekintve a média milyen kihívásokkal néz szembe a május végén esedékes európai parlamenti választások idején, és milyen szerepet tölthet be a demokrácia, a béke és a megbékélés támogatásában.

Mogherini kijelentette, az egészséges demokráciához nélkülözhetetlen a nyílt, szabad és tisztességes nyilvános vita, továbbá nem szabad hagyni a gyűlöletet és megosztást szító, illetve a demokráciába vetett bizalmat romboló dezinformáció terjesztését.

Miközben a szabad újságírásra egyre nagyobb nyomás nehezedik, az EU megerősíti elkötelezettségét a sajtó és a tömegtájékoztatás szabadságának védelme mellett határain belül és szerte a világon egyaránt - tette hozzá a Mogherini.