Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta: a szíriai kormány és az ellenzék által összeállított küldöttségek névsora elkészült, jelenleg a bizottságot alkotó harmadik szegmens, a civil szervezetek által delegáltak névsorán dolgoznak.

Alkotmányos keretek között minden szíriai számára meg kell teremteni azokat a feltételeket, hogy maga döntsön a jövőjéről a választásokon - mondta Emmanuel Macron francia elnök.

Angela Merkel német kancellár jelezte: Berlin is igyekszik hozzájárulni, hogy az alkotmányozó bizottság még az év vége előtt összeállhasson.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szintén az alkotmányozó bizottság mihamarabbi létrehozását sürgette. A lehetőségekhez mérten még az év vége előtt. Szíriában elsődlegesen egy általános tűzszünet elérése a cél. A tárgyaló felek megerősítették álláspontjukat Szíria területi és politikai egysége mellett, valamint arra vonatkozóan is, hogy a konfliktus csak katonai módszerekkel nem megoldható. A résztvevők hangsúlyozták, hogy a tartós megoldáshoz az út Szíria népének irányításával, továbbá az ENSZ megfigyelésével folytatott tárgyalásokon keresztül vezet - fogalmazott a török államfő.

Erdogan az északnyugat-szíriai Idlíb térségét illetően az ottani fegyvernyugvás fenntartását és így egy újabb menekülthullám megelőzésének fontosságát hangsúlyozta. Az utóbbi évek szíriai török hadműveleteinek köszönhetően eddig 260 ezer szíriai tért haza Törökországból.

A török elnök ismertette azt is, hogy a felek szintén egyetértettek a Szíriában található terrorszervezetek elleni együttműködés fokozásában, a civileknek juttatott humanitárius segélyszállítmányok folytatásában, illetve abban, hogy a menekültek hazatérésének a nemzetközi jognak megfelelően önkéntes alapon, továbbá az ENSZ-szel együttműködésben kell történnie. A tél közeledtére való tekintettel Erdogan arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy fokozottabban támogassa a menekülteket.

Putyin azt hangoztatta, hogy teljesen meg kell tisztítani Szíriát a radikális erőktől, miután az erőszakos cselekmények alábbhagytak az országban. Az orosz elnök ugyanakkor elégedettségének adott hangot amiatt, hogy "Szíria nagy része megtisztult a radikálisoktól és az konfliktus sújtotta ország lépésről lépésre a béke irányába tart".  A 2011 márciusa tartó szíriai polgárháború megoldását csak diplomáciai úton lehet elérni.

A török államfő a szombati esemény házigazdájaként Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Angela Merkel német kancellárt és Emmanuel Macron francia elnököt fogadta Isztambulban a Vahdettin elnöki rezidencián, de részt vett a találkozón Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja is.
A csúcstalálkozó fő céljául a szíriai polgárháború katonai megoldása helyett a politikai megoldás előmozdítását tűzték ki. A találkozó szokatlan formátum volt, mert két párhuzamos tárgyalási fórumot egyesített: Törökország és Oroszország az asztanai csoport tagja, Franciaország és Németország pedig az úgynevezett "kis csoport" részese.

Putyin a sajtótájékoztatón bejelentette: egy menekültekről szóló nemzetközi konferencia szervezésén gondolkodnak. Putyin egyúttal reményét fejezte ki, hogy a szeptember 17-én megkötött orosz-török megállapodás értelmében a török erőfeszítések következtében rövid időn belül létrejön az idlíbi demilitarizált övezet. Az egyezmény 15-20 kilométeres sávot jelölt ki a térség peremén, ahonnan október 15-ig a lázadóknak nehézfegyverzetükkel együtt ki kellett volna vonulniuk, azonban a dzsihadisták ezt nem tették meg.

Macron azt mondta, hogy Idlíbben tartós és fenntartható tűzszünetre van szükség a kormányerők és a térséget ellenőrző lázadók között. Szerinte egy esetleges támadás Idlíb térsége ellen humanitárius szempontból elfogadhatatlan. Ez az ottani terrorista csoportok elvándorlását hozná magával, és egy újabb menekülthullámot idézne elő - tette hozzá Macron.

Angela Merkelnek határozott az álláspontja Szíriában a vegyi fegyverek használatával kapcsolatban, amit Macron ugyancsak elutasított. Merkel kijelentette azt is, hogy a szíriai polgárháború politikai megoldását az ENSZ keretein belül kell megtalálni.
A német kancellárral szemben a damaszkuszi vezetés ellenzi, hogy egy ENSZ által javasolt delegáció is része legyen az új szíriai alaptörvényt összeállító alkotmányozó bizottságnak.

Merkel egyúttal a folyamat későbbi állomására utalva jelezte: Szíriában olyan választásokra lesz szükség, amelyen a diaszpórában élőkkel együtt "az ország népének egésze" leadhatja szavazatát - írta az MTI.

A kép forrása: AFP/SANA.