A vártnál kisebb lett a német infláció

Novemberben a vártnál kisebb mértékben emelkedtek a fogyasztói árak Németországban mind éves, mind havi összevetésben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön közzétett jelentése alapján.
Szász Péter, 2018. november 29. csütörtök, 15:56
Fotó: Unsplash - Christian Wiediger

Novemberben a Destatis előzetes adatai szerint 2,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a 2017 novemberihez képest és 0,1 százalékkal a 2018 októberihez képest. Októberben 2,5 százalék volt a fogyasztói árak éves és 0,2 százalék a havi emelkedésének a mértéke. Elemzők a ténylegesnél magasabb, 2,4 százalékos éves és 0,2 százalékos havi áremelkedést vártak novemberre.

Az inflációt elsősorban az energiaárak emelkedése gerjesztette novemberben Németországban: az energiaárak 9,3 százalékkal emelkedtek éves bázison az októberi 8,9 százalék után. Az élelmiszer-árak ezzel szemben novemberben 1,4 százalékkal az októberi 1,9 százalék után, a szolgáltatások ára pedig 1,5 százalékkal az előző havi 1,8 százalék után.

Az Európai Unióban összehasonlítási céllal egységes módszer szerint kalkulált (HICP) infláció 2,2 százalék volt novemberben Németországban, a havi áremelkedés pedig 0,1 százalék. Az előző hónapban, októberben az éves HICP 2,4 százalék, a havi 0,1 százalék volt. Elemzők a ténylegesnél magasabb, 2,3 százalékos éves és 0,2 százalékos havi HICP áremelkedést vártak novemberre.

HOZZÁSZÓLÁSOK