A magyarok hibájába esnek a lengyelek - bukhat a vasárnapi boltzár

Csak most kezdenek jelentkezni Lengyelországban a vasárnapi zárva tartás olyan kellemetlen mellékhatásai, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a számos más országban végül feladták ezt a tilalmat.
Barabás Júlia, 2018. március 2. péntek, 06:20
Fotó: Pixabay

A vasárnapi kereskedés tilalmának egyik hatása, hogy tömegesen újra kell írni a bevásárlóközpontokban lévő helységek bérleti szerződését Lengyelországban - idézte a Rzeczpospolita a PwC tanácsadó cég elemzését. A becslések szerint ez ezeknek a szerződéseknek legalább 30 százalékára hatással van a korlátozás.

A vasárnapi és ünnepi kereskedelmet érintő törvény 2018. március 1-én lépett életbe Lengyelországban. Egyelőre minden hónap második vasárnapját érinti a boltzár, de néhány éven belül teljessé válik a tilalom.

A vasárnapi zárva tartással kapcsolatban tapasztalatokat szerezhettünk olyan európai országokban, mint például Csehország, Magyarország, Belgium vagy Spanyolország. Ezen államok egy része, látva a szabályozás hatásait, részben liberalizálta a szabályozást, mert minimalizálni akarta a gazdaságra gyakorolt negatív hatásait - derül ki a PwC elemzéséből.

A tiltás veszteséget okoz a bevásárlóközpontok bérlőinek, akiknek a forgalmukból kell kigazdálkodniuk a helyiségeik bérleti díját. Az utóbbit minden bizonnyal újra kell tárgyalni velük a központok üzemeltetőinek. Elsősorban a kisebb bevásárlóközpontok járhatnak rosszul, amelyek nem tudják pótolni kieső bevételeiket szórakoztató vagy vendéglátó kínálatuk bővítésével.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK