Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BKA egy belső elemzésében azt írta, hogy a nemzetközi baloldali szélsőséges szubkultúra a tiltakozás "új, kreatív" formáit mutathatja be Hamburgban. A Németország északi részén fekvő nagyvárosba a német baloldali szélsőségesek mellett a nemzetközi radikális színtér olyan tagjai is eljuthatnak, akiknek "demonstrációs tapasztalatai" meghaladják a Németországban megszokott szintet - írja az MTI.

A látványos akciók megszervezésében és kivitelezésében gyakorlattal rendelkező csoportosulások megjelenése révén a többi között gyújtogatással, pártirodák, szerkesztőségek elfoglalásával és az infrastruktúra elleni szabotázsakciókkal kell számolni.

Az elővárosokkal együtt több mint ötmillió lakosú Hamburg a legnagyobb európai település, amely nem főváros. Szakértők szerint biztonsági szempontból nem ideális helyszín a legfejlettebb ipari országokat és a legnagyobb feltörekvő államokat, valamint az EU-t mint intézményt összefogó G20-csoport vezetőinek találkozójára, például azért, mert sok helyütt kisméretű utcakövek borítják a járdákat.

A hatóságok így Hamburg történetének legnagyobb szabású rendfenntartó műveletével igyekeznek gondoskodni az első delegációk megérkezésétől kezdve nagyjából 36 órás rendezvény biztonságáról. Az ország valamennyi tartományából és külföldről mintegy húszezer rendőrt vezényelnek Hamburgba, köztük egy holland egységet, amely a kikötőben teljesít szolgálatot, valamint a Cobra és a Wega nevű osztrák terrorelhárító alakulat egy-egy csoportját.

A találkozót a Hansa-városban született kancellár, Angela Merkel kezdeményezésére rendezik Hamburgban. A tartományi rangú város vezetője, Olaf Scholz szerint ez jó döntés. A hamburgi önazonosság fontos eleme, hogy a város "a világ kapuja", tehát megfelelő hely a húszak találkozójára - mondta a szociáldemokrata politikus a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak. Hozzátette, hogy a helyszínválasztás "egyértelmű állásfoglalás a nyitott, liberális társadalom mellett".

Thomas de Maiziere belügyminiszter ugyancsak a Bild am Sonntagnak azt mondta, hogy külföldről és Németország más tartományaiból nyolcezernél is több, erőszakra hajlamos szélsőséges utazhat Hamburgba. Kiszűrésükre június 12-én ideiglenesen, egy hónapra visszaállították az ellenőrzést Németország határain. "A hatóságok irányvonala világos: békés tüntetés lehet, erőszakos tüntetés nem lehet" - mondta Thomas de Maiziere. "Teljesen mindegy, hogy ki kezdi, az erőszakot csírájában kell elfojtani" - húzta alá.

A G20-csúcsra időzítve 29 nagy megmozdulást jelentettek be, és számos egyéb rendezvényt is tartanak a globalizáció jelenlegi formáját bíráló, környezetvédő, jogvédő és egyéb civil kezdeményezések és szervezetek - írta az MTI.

(A képen Hamburg, forrás: Pixabay.)

A tömegdemonstrációk sora vasárnap kezdődött. A húszak klíma- és kereskedelempolitikájának bírálatára Protestwelle (Tiltakozási hullám) címmel német szakszervezetek, nemzetközi és német környezetvédő szervezetek és más civil szervezetek által meghirdetett demonstráción rendőrségi adatok szerint nyolcezer, a szervezők szerint 18 ezer ember vett részt. Rendbontás nem történt.
Szintén vasárnap a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistáinak egy csoportja a szénalapú energiatermelés elleni tiltakozásból az End Coal (Le a szénnel) feliratot mázolta egy teherhajóra, amely a szervezet adatai szerint 75 ezer tonna kőszenet szállított Oroszországból Hamburgba. A rendőrség igazoltatta az aktivistákat.