Szlovákia immáron nem csupán az ukrán vendégmunkások körében egyre vonzóbb, hanem az ukrajnai vállalatok szemében is, amelyek kihasználhatják az ország uniós tagsága nyújtotta előnyöket - adta hírül a pozsonyi Új Szó.

Elsősorban az ukrán építőipari cégeket vonzzák a Szlovákia kínálta előnyök, de az üdítőket és szeszes italokat gyártók közül is sokan telepednek, kihasználva, hogy Szlovákia uniós tagország, aminek köszönhetően jóval egyszerűbben forgalmazhatják termékeiket az EU-ban - mondta a hírportálnak Jurij Muska, Ukrajna pozsonyi nagykövete.

Jelenleg hivatalos engedéllyel több mint 10 ezer ukrán állampolgár dolgozik Szlovákiában. Közülük nagyjából háromezernek van állandó letelepedési engedélye - tette hozzá, megjegyezve hogy az elkövetkező időszakban sok további ukrán vendégmunkás érkezhet az országba. A nagykövetség adatai szerint a legtöbben az építőiparban, az egészségügyben és a közlekedésben dolgoznak.

Muska is elismeri, hogy ezek csak a hivatalos adatok, és több százra tehető azoknak az ukránoknak száma, akik feketén dolgoznak Szlovákiában. Sokan lengyel vízummal jönnek, a tisztességtelen munkaközvetítők ugyanis elhitetik velük, hogy ez Szlovákiára is érvényes.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu