Ez a hiba nagyon sokba kerülhet az autósoknak

Lengyelországban megfordult az ittas vezetés korábbi csökkenő tendenciája. Úgy látszik, egyes autósok elfelejtették, mekkora összegeket fizethetnek kártérítésként, ha részegen balesetet okoznak.
Barabás Júlia, 2019. augusztus 17. szombat, 07:20
Fotó: Napi.hu

Lengyelországban 2018-ban alkohol hatása alatt 2100 balesetet okoztak a felelőtlen autósok, ami az összes közúti baleset hét százaléka. Ezek a balesetek 266 ember halálát okozták, ami kilenc százaléka az utakon balesetben elhunytaknak - derül ki a Rzeczpospolita összefoglalójából.

Számos adat arra mutat, hogy a 2019-es statisztikák még rosszabbak lesznek a tavalyinál. Beszédes például, hogy az év eddig eltelt részében a rendőrség 60 ezer járművezetőnél állapította meg, hogy ittasan ült a volán mögé. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt évek csökkenő adatai után idén várhatóan nőni fog az ilyen esetek száma.

Azok az autóvezetők, akik nem teljesen józanul ülnek a volán mögé számíthatnak rá, hogy borsos kártérítést kell fizetniük a balesetet szenvedett személy sérülései és a tulajdonában esett kár miatt, függetlenül attól, hogy volt-e casco biztosításuk vagy sem. A biztosítók adatai szerint korábban évente nagyjából három és fél ezer embernek kellett kártérítést fizetnie ilyen címen.

Az átlagos kártérítési összeg 7500-10000 zloty (550-730 ezer forint), de volt már 650 ezer zlotys (47,4 millió forint) számla is. Hírhedtté vált az a vezető, aki jó pár embert elütött részegen, s egyikük bele is halt a sérüléseibe. A biztosító több mint ötmillió zlotyt (364 millió forint) fizetett a károsultaknak és családtagjaiknak, de utóbb az elkövetőnek is fizetnie kellett a biztosítónak.

HOZZÁSZÓLÁSOK