Az oroszok bekeményítenek

Oroszország számos projektet indított Szíriában, amelyeknek katonai jelentőségük is van. Például vasutat építenek az országban, ami megkönnyítheti Iránnak az Izraellel harcoló milíciák fegyverellátását.
Barabás Júlia, 2019. december 21. szombat, 07:20
Fotó: Pixabay - Képünk illusztráció

Oroszország egy sor gazdasági programot jelentette be, amelyeket Szíriában indít - jelentette a Moscow Times. Moszkva Bassár el-Aszad elnök régi szövetségese, 2015-ben katonai beavatkozással segítette ki a kormányerőket az polgárháborúba süllyedt országban. Jurij Boriszov miniszterelnök-helyettes öt közös fejlesztést jelentett be Damaszkuszban.

Az első projekt olaj- és gázbányászati együttműködés, amelyben két orosz vállalat vesz részt. Három szénhidrogénmezőt érint az együttműködés, köztük egy olajlelőhelyet Szíria északnyugati részén és egy gázmezőt Damaszkusztól északra. A szerződést már aláírták, a két orosz cég a Mercury LLC és a Velada LLC.

Az orosz kormány félmilliárd dollárt akar befektetni négy év alatt a Tartüszban lévő kikötőben, amely az orosz flotta egyetlen földközi-tengeri bázisa. A kikötőt 49 évre szóló megállapodás alapján bérli az orosz fél egy 2017-ben kötött megállapodás alapján. Ezen túl az orosz hadseregnek van egy légibázisa Latakia tartományban - innen indították az Aszad-ellenes erők elleni légi csapásokat. Az oroszok nemrégiben helikoptereket telepítettek egy Szíria északkeleti részén lévő repülőtérre.

A tartúszi bázis nem csupán katonai célokat szolgál - derült ki Boriszov beszámolójából. Moszkva a gazdasági terjeszkedés hídfőjét is látja benne. Ennek jegyében 100 ezer tonna gabonát juttatnak el az év végétől kezdve tavaszig Szíriába egy humanitárius akció keretében. Egy ideje rendszeres a kapcsolat a Krím félszigeten lévő kikötők és Tartúsz között.

Az oroszok tervei között szerepel egy Szíria tengerpartját és a Perzsa-öblöt összekötő vasútvonal kiépítése. Izraelben attól tartanak, hogy Irán ennek segítségével könnyebben el tudja majd látni fegyverekkel a vele szövetséges, Izraelt támadó milíciákat. Végül Oroszország menedzsel 17 millió dollár értékű támogatást Szíria újjáépítésére. Ebből 5,8 milliárd jut a közszolgáltatóknak, ötmilliárd az oktatás és gyermekgyógyászat feltámasztására és hárommilliárd az egészségügyre.

HOZZÁSZÓLÁSOK