Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a rendelésállomány februárban havi szinten 1,2 százalékkal, 6 milliárd dollárral 498 milliárd dollárra nőtt. A januári 1,3 százalékos csökkenés után elemzők 1,7 százalékos emelkedésre számítottak.

A közlekedési eszközöket nem számítva 0,1 százalékkal nőttek az új megrendelések februárban az előző havi 0,4 százalék után.

A tőkejavak megrendelései - a hadiipari megrendelések és a polgári utasszállító repülőgépgyártók erősen változékony megrendeléseinek leszámításával - a januári 4,7 százalékos csökkenés után 5,4 százalékkal nőttek februárban. Az adatot a gazdasági elemzők, tapasztalati alapon, a feldolgozóipar beruházási szándékaival szorosan együtt mozgó mutatóként kezelik.

A tartós javakra leadott új megrendelések állománya 3,0 százalékkal nőtt, a nem tartós javaké viszont 0,5 százalékkal csökkent februárban. A tartós javakon belül a legnagyobb tételt jelentő közlekedési eszközök esetében 7,0 százalékkal, 83,48 milliárd dollárra nőtt az új rendelések értéke, szemben a januári 9,8 százalékos csökkenéssel.

Februárban a teljesített rendelések értéke 0,2 százalékkal, a raktárkészleteké 0,3 százalékkal, a teljesítésre váró rendelések állománya pedig 0,2 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipar állítja elő az amerikai hazai össztermék mintegy 12 százalékát.

Képünk forrása: Shutterstock